Вечерня на Всеопрощението във Варшава | СНИМКИ

In other languages: PL

Автор: Йордан Георгиев

Неделя вечер на 14 март т.г. в Митрополитската Катедрала на Света Мария Магдалина във Варшава беше отслужена Вечерня на Всеопрощението. Последованието беше възглавено от Негово Блаженство Митрополита на Варшава и цяла Полша г-н г-н Сава заедно духовници от Варшава и от Православния ординариат на полската армия.

След като прочете молитвата преди началото на Великия пост, Негово Блаженство г-н г-н Сава се обърна към вярващите, говорейки за важността на поста в живота на православния християнин, за покаянието както и за чувството и необходимостта от даването на прошка.

«Божията воля е да влезем в специално време в живота на Църквата, спасителното време на Великия пост, когато цялото внимание на християнина е насочено към духовна бдителност и действия. Постенето не е нищо повече от въздържание, което не може да се сведе само до ядене на храна. За православните християни постът винаги е свързан с въздържание, особено въздържание в страстите. Светата Четиридесетница е и време на сдържаност на езика, въздържане от клевета, злоба, гняв, разделение, скандали и неморален живот. Великият пост има за задача да ни подготви за радостната среща на Велика събота и тайната на пасхалната нощ», заяви Митрополит Сава.

По-късно в проповедта си Негово Блаженство спомена и за днешните сложни времена, които промениха живота на човека, държавата, междуличностните отношения, както и живота в Църквата. Йерархията насърчава вярващите да поемат по-голяма отговорност, като свидетелстват за вярата си в света около тях. „Задачата на всеки православен християнин е да пренесе светлината на Христос навън и да размисли какво означава да бъдеш православен християнин днес. Вслушване в Божията воля и гласа на Църквата, проникване в наследството на учението на Отците на Църквата, слушане на богослужебни текстове, особено канона на Свети Андрей Критски, както и проникване в духовното наследство на нашите предци”, заключи Митрополита на Варшава г-н г-н Сава.

Проповедта на Негово Блаженство завърши с призив за искрена прошка, внасяне на мир в душата, помирение с със собствената ни съвеста, а след това и с всички около нас. Без това никакво духовно усилие няма значение. Не може да има компромиси по отношение на вярата – подчерта йерархът.

Митрополит Сава, от свое име и от името на присъстващото духовенство, помоли за прошка, ако някой е обидил и пожела на събралите се хора в Митрополитската Катедрала плодоносна и благотворна Света Четиридесетница.

Снимки: дякон Игор Кутовий

Източник: Polski Autokefaliczny Kościół Prawosławny

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal