Архимандрит Дионисий в отговор на МГЕРБ: Намеса на една политическа сила във вътрешните дела на Църквата ни връща във времето на комунистическия режим | VIDEO

„Искането за отношение от страна на Светия Синод спрямо кадър на Българската Православна Църква, и то спрямо свещено лице – според смисъла на Конституцията и на закона – е разграничаване от онова, което една партия може да си позволи да извършва.“ – заяви Архимандрит Дионисий.

Автор: Александър Иванов

От МГЕРБ (Младежка организация на ПП „ГЕРБ“) се срещнаха с Негово Преосвещенство Мелнишкия Епископ г-н Герасим, главен секретар на Свещения Синод на Българската Патриаршия. На него му бе предадено официално писмо от организацията, в което МГЕРБ поиска от Свещения Синод да се произнесе какво е отношението му към Високопреподобния Архимандрит г-н Дионисий (Мишев) в контекста на неговото активно участие в протестите срещу Правителството на Бойко Борисов.

От много дълго време наблюдаваме едно безбожно и мрачно поведение от човек, който се зове духовник. Всички граждани бяха възмутени от ковчезите, бесилките, публични опела, както и от черните чаршафи и зловещи ритуали, които вчера видяхме в Банкя. Това поведение ни връща към миналия век, когато мафията, от която Дионисий и неговите последователи така яростно се разграничават, сплашваше хората точно по този начин. Българската православна църква е институция с изключително висок обществен авторитет и доверие. Получихме уверение, че Светият Синод ще се произнесе по темата. Ние сме много озадачени от агресивното, нехристиянско поведение на човек, който още има титлата архимандрит. Срещу него има канонични дела за много сериозни нарушения“ – заявиха от МГЕРБ.

Малко по-късно, на въпроси пред журналисти Архимандрит Дионисий (Мишев) заяви:

Поведението на тази управляваща партия „ГЕРБ“ ни връща 32 години назад, защото намеса на една политическа сила във вътрешните дела на едно вероизповедание не ви ли говори много за това. (…) Искането за отношение от страна на Светия Синод спрямо кадър на Българската Православна Църква, и то спрямо свещено лице – по смисъла на Конституцията и на закона – е разграничаване от онова, което една партия може да си позволи да извършва. (…) Онова, което един духовник (според Устава на Българската Православна Църква) няма право, е да се занимава с партийна дейност, но с обществена, с политико-обществена дейност – той е абсолютно длъжен да посочва що е добро и що е зло спрямо вярата си. (…)“

По-нататък Архимандрит Дионисий каза, че в рамките на Европейския съюз хората на ПП „ГЕРБ“ не знаят нито що е Християнство, а камо ли пък какво е демокрация.

Припомняме, че съвсем наскоро Отец Силвестър Янакиев от Сливенска Митрополия обяви, че е водач на листа на политическа коалиция, което е в пълен разрез със Свещените Канони, както и с Устава и решенията на Синода на Българската Патриаршия. Но по този въпрос все още нито е реагирал Свещеният Синод, нито е реагирал Митрополитът на Сливен г-н Йоаникий, нито са реагирали политици от различни политически партии.


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎