Архиепископът на Тирана Анастасий за Епископ Атанасий (Йевтич): Изтъкнат богослов, весел и смел в изразяването на своите възгледи…

In other languages: GREN SRB

Автор: Йордан Георгиев

«Новината за смъртта на любимия брат, бившия Епископ на Захумле и Херцеговина, Атанасий (Йевтич), Архиерей на Сръбската Православна Църква, ни причини голяма скръб», заяви Негово Блаженство Архиепископът на Тирана, Дирахион и на цяла Албания г-н г-н Анастасий.

Както отбеляза Архиепископът «Блаженопочившият изтъкнат богослов се отличаваше с широкия си научен престиж, непрестанното си търсене и предлагане. Той беше последователен в евангелските принципи, динамичен в диалога със сръбския интелект.

Той допринесе за популяризирането на истината на Свещеното Писание и богатството наотеческата мисъл пред Божия народ, особено в периода на идеологическите конфликти, в преходния етап от окопите на атеистичния социализъм към съвременните опасни зони на светския капитализъм.

Срещнахме се по време на следдипломното му обучение в Богословския факултет на Атинския университет и оттогава сме заедно от половин век в различни богословски занимания и междуправославни срещи.

Той беше с истински и весел характер, смел в изразяването на своите възгледи; предаваше с присъствието си пробуждаща се духовна свежест. С явна болка за Църквата, която разбира и отговаря на съвременните проблеми, той винаги се интересуваше от укрепване на единството на Православието и неговото пророческо присъствие по целия свят. Той остави ценно богословско наследство.

Изразявайки нашите искрени съболезнования към Сръбската Патриаршия, ние отслужихме Трисагий в Параклиса на Архиепископията в Тирана за упокоение на неговата душа. „Блажени са тези, които умират в Господа“.

06 март 2021

+ Анастасий
Архиепископ на Тира, Дирахион и на цяла Албания
».

Източник: Ὀρθόδοξος Αὐτοκέφαλος Ἐκκλησία τῆς Ἀλβανίας | Kisha Ortodokse Autoqefale e Shqipërisë

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal