Архиепископът на Кипър Хрисостом II: Ще подам оставка, когато Бог иска. Руснаците не са прави по отношение на украинския въпрос | VIDEO

In other languages: GRENUKR

Автор: Йордан Георгиев

Негово Блженство Архиепископът на Кипър г-н г-н Хрисостом II заяви в интервю за Cyprus Times, че е готов да „напусне Земята“, когато Бог го поиска и че е безразличен към това кой ще бъде негов наследник. Той отново подчерта, че „руснаците не са били прави“ по въпроса за Църквата в Украйна.

Няма да си подам оставката

Здравословните проблеми, пред които е изправен Негово Блаженство, в допълнение към напредналата му възраст, карат някои хора в определени кръгове да започнат да обсъждат въпроса за наследяването му. Предстоятелят на Древната Православна Църква на Кипър в това интервю, даде да се разбере, че въпросът с оставката не стои на дневен ред.

Не знам колко още Бог иска да живея. Боря се. Нито ще се откажа, нито се интересувам от назначаването на наследник. Нямам причина да го правя”, подчерта той.

Бог ни изпитва толкова, колкото можем“, заяви той, след като беше попитан за здравословното му състояние. И говорейки от сърце, той призна, че времето вече не е проблем за него. „Независимо дали ще живея ден, месец или година по-дълго, това ще е в Божиите ръце“, посочи той.

Отсега нататък принадлежа на Бог. Не ме интересува времето”, добави той. Освен това той призна, че е направил планове за това къде би искал да бъде погребан.

Казах им, че трябва да се подготвя за това. Не знам кога ще почина. Винаги, когато Бог пожелае да напусна Земята, ще бъда готов за това“, заключи той.

По въпроса за Църквата на Украйна: „Обясних им; те не искаха да разберат. Не ме интересува“.

Когато беше помолен да коментира въпроса, възникнал с признаването на автокефалията на Православната Църква на Украйна, Архиепископът остана на заеманата от него позиция: „Руснаците не са прави“.

Позовавайки се на реакциите на някои Архиереи-членове на Свещения Синод, той заяви: „Обясних им; те не искаха да разберат. Не ме интересува“.

«Никой не може да ми забрани да говоря»

По отношение на развитието на окупацията на северната част на Кипър, с оглед на неформалната среща на петте страни по този казус, Архиепископ Хрисостом заяви, че независимо от лидера, политиката на Турция няма да се промени: „Анкара има надмощие“.

Ако Турция не се вразуми, трябва да станем и да напуснем (масата за преговори) с достойнство„, добави той.

Аз съм гражданин и имам право да говоря за родината си, никой не може да ми отнеме това право“, каза той, когато бе помолен да коментира реакциите, които предизвиква от време на време с изявленията си.

За ваксинирането и изявленията на Митрополита на Морфу

Той вярва, че инфекцията Covid-19 ще „остане с нас“ и призова обществеността да се ваксинира. „Трябва да живеем с вируса без никакви проблеми, но не както днес, когато нашите хора не могат да понесат да бъдат затворени в домовете си“, каза той.

Архиепископ Хрисостом не подмина и въпроса за скандалните и конспиративни изявления на Митрополита на Морфу г-н Неофит по отношение на пандемията и ваксинирането.

Той заяви: „Бих ли се доверил на духовник вместо на международно признати лекари по подобни въпроси? Вие не говорите сериозно“, подчерта той.

Сексуалният тормоз и Църквата

Архиепископът на Кипър трябваше да отговори и на въпроса за сексуалния тормоз и малтретиране на духовник спрямо една жена, което стана достояние на всички и предизвика голям скандал в страната.

По този въпрос, Архиепископ Хрисостом обясни, защо още тогава не е разгледал като сериозно оплакването на тази жена, която е заявила, че е имала сексуална връзка с бивш Митрополит.

Чух някои, че са свидетелствали и имат доказателства, и ако имат е добре. Ако те бъдат доказани, Синодът не може да бъде сляп за тях. Ако е вярно, не можем да не вземем решенията, които трябва да вземем. Този, който не му понася расото, нека го свали и да си ходи. Не може Църквата да слиза на нивото на улицата“, заяви той.

Източник: Cyprus Times

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal