Начало » Новини » Светът » Архиепископът на Дманиси и Агарак–Ташири Зинон не признава Митрополита на Сенаки Шио за местоблюстител на Патриаршеския престол на Църквата в Грузия | VIDEO

Архиепископът на Дманиси и Агарак–Ташири Зинон не признава Митрополита на Сенаки Шио за местоблюстител на Патриаршеския престол на Църквата в Грузия | VIDEO

In other languages: GRGEO EN

Автор: Йордан Георгиев

Вчера на 13 март 2021 г. Архиепископът на Дманиси и Агарак–Ташири г-н Зинон (Иараджули), едновременно с това и Архиепископ във Великобритания и Ирландия на Патриаршията на Грузия даде интересно интервю за телевизия Formula News, където ясно заяви, че не признава Митрополита на Сенаки и Чхороцку г-н Шио (Муджири) като „locum tenens“ (местоблюстител) на Патриаршеския престол. Архиепископ Зинон също така осъди действията му по назначаването му на този пост.

Архиепископ Зинон разкри, че през 2017 г. е написал и изпратил писмо до всички Синодални Архиереи, позовавайки се на назначаването на Митрополит Шио за „locum tenens“, като по този начин той е предупредил всички свои събратя за възможността за установяване диархична (двувластна) система в рамките на Православната Църква на Грузия.

Както съобщават от Εκκλησιαστικά νέα της Γεωργίας, в онзи момент е имало много архиереи, които са се съгласили с Архиепископ Зинон, но не са могли да подкрепят публично позицията му „понеже е имало случаи на изнудване и заплахи“ от страна на руското лоби.

В писмото си Архиепископ Зинон заявява: „Свидетели сме на избора на наследник, но това противоречи не само на Устава на Праводлавната Църква на Грузия, но и на Свещените Канони на Православната Църква“.

Отбелязва се също, че изборът на Митрополит Шио за „locum tenens“ е едностранно решение на Предстоятеля на Православната Църква на Грузия, Негово Блаженство Католикос-Патриарх г-н г-н Илия, без съгласието на Свещения Синод.

Всичко това създава голямо безпокойство, че произволното решение на Патриарх Илия става само месец след официалното посещение на делегацията на Православната Църква на Русия, оглавявана от Волоколамския Митрополит г-н Иларион (известен с арогантното си поведение и като хулител на Църквата), за което като официална причина е посочено –„пренасяне на свещени реликви и икони“.

В интервюто си за Formula News Архиепископ Зинон отбеляза, че «според каноничните принципи на Църквата Митрополит Шио ще може да действа като „locum tenens“ само когато Престола бъде освободен. Дотогава всяко действие на Митрополит Шио в качеството му на „locum tenens“ ще бъде противоканонично».

Или по-конкретно: «Не се позволява на епископ, макар и в края на живота му, да поставя вместо себе си другиго за свой приемник; а ако това стане, нека поставянето е недействително. Нека се спазва църковното постановление, което определя епископ да се поставя не инак, освен от събор и по решение на епископите, които имат власт да ръкополагат достоен, когато последва смърт (на епископ)» (23-ти канон от Антиохийския поместен събор)

Запитан дали може Патриарх Илия да бъде заменен, докато е жив, той подчерта, че «това е утопия, а не сериозно изявление. Това не е въпрос само на Православната Църква на Грузия, а въпрос на Православната Католическа Църква. Нашата Църква е част от Едната, Свята, Католическа и Апостолска Църква и в тази Вселенска Православна Църква – Вселенската Константинополска Патриаршия притежава първото и канонично място».

На въпрос за кого ще гласува, когато се проведат изборите, той заяви, че «не виждам смисъл да казвам сега, но ако доживея дотогава, ви обещавам, че още от самото начало ще заявя публично за кого ще гласувам».

В заключение по отношение на текущата роля на Митрополит Шио, Архиепископът заяви, че към момента той е само Епископ и че след овакантяването (овдовяването) на Патриаршеския престол само тогава може да действа като „locum tenens“, подчертавайки ясно, че това не означава, че той ще бъде избран за нов Католикос-Патриарх на цяла Грузия.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal