ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Εκκλησία της Ρωσίας θα ιδρύσει την λεγόμενη «Αυτόνομη Εκκλησία» στην Αμπχαζία – Ποιος κατέστειλε το εκκλησιαστικό πραξικόπημα στην Αμπχαζία;

In other languages: GEO BG

Πριν από 10 ημέρες, ο ιερέας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας Βησσαρίων Απλία, που ήταν συνδεδεμένος με τις σεπαρατιστικές δυνάμεις στην Αμπχαζία, ξεκίνησε ένα εκκλησιαστικό πραξικόπημα.

Σκοπός αυτού του εκκλησιαστικού πραξικοπήματος ήταν το Πατριαρχείο Μόσχας να παραχωρήσει αυτοκεφαλία ή αυτονομία στη λεγόμενη «Εκκλησία της Αμπχαζίας» και να καθορίσει το εκκλησιαστικό καθεστώς της εκεί αντικανονικής εκκλησιαστικής δομής, μάλιστα χωρίς την άδεια του οικείου ποιμενάρχη, Καθολικού-Πατριάρχη πάσης Γεωργίας.

Στις 28 Φεβρουαρίου ξαφνικά αυτό το πραξικόπημα έληξε και η ομάδα του Απλία επανέλαβε την αντικανονική της δράση τελώντας τις ιερές ακολουθίες σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη, ενώ πριν από 10 μέρες είχε δηλώσει, ότι αναστέλλονται όλες οι ακολουθίες εάν η Εκκλησία της Ρωσίας δεν καθορίσει το εκκλησιαστικό καθεστώς στην Αμπχαζία της Γεωργίας με την παραχώρηση αυτοκεφαλίας ή αυτονομίας.

Όλοι έχουμε μια ερώτηση: τι συνέβη; Ποιο ήταν το αντάλλαγμα-υπόσχεση, η οποία σταμάτησε τον Απλία; Την απάντηση σε αυτήν την ερώτηση βρίσκουμε στη δική του χθεσινή συνέντευξη:

«Για την αποκατάσταση της αυτονομίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμπχαζία, το Πατριαρχείο της Μόσχας θα οργανώσει τις ιερές ακολουθίες στην Αμπχαζιανή γλώσσα. Επιπλέον στην Ρωσία θα ξεκινήσει η εκτύπωση των λειτουργικών βιβλίων, θα ρυθμιστεί το έργο της μεταφραστικής επιτροπής, η Αμπχαζία θα λάβει όλα τα αντικείμενα που χρειάζονται (εκκλησιαστικά σκεύη και πολλά άλλα πράγματα). Το Πατριαρχείο Μόσχας θα μας βοηθήσει να ιδρύσουμε την αυτόνομη εκκλησία, η οποία είναι αρκετή σε αυτό το στάδιο. Για την Αυτοκεφαλία είναι πολύ νωρίς. Ναι, θα το επιτύχουμε και φυσικά η γεωργιανή πλευρά δεν θα συμφωνήσει» – ανέφερε ο ιερέας Βησσαρίων Απλία.

Σας υπενθυμίζουμε ότι ο Βησσαρίων Απλία χειροτονήθηκε διάκονος και ιερέας στην κανονική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Γεωργίας και εξακολουθεί να ανήκει σε αυτό.

Για ακατανόητους και παράλογους λόγους, δεν έχει καθαιρεθεί από το Πατριαρχείο Γεωργίας και, επιπλέον, η Εκκλησία της Γεωργίας τον μνημονεύει ως πρωτοπρεσβύτερο – οφίκιο που πιθανώς έλαβε από την Εκκλησία της Ρωσίας, προφανώς χωρίς την άδεια και έγκριση του Πατριαρχείου Γεωργίας.

Επίσης αναπάντητη παραμένει η δημόσια δήλωση του γνωστού κληρικού του Πατριαρχείου Μόσχας ιερομονάχου Γρηγορίου Σοκολώφ, βοηθού του Διευθυντή των Εξωτερικών Υποθέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, του Μητροπολίτη Ιλαρίωνα (Αλφέεβ), ο οποίος δημόσιο δήλωσε: «ό,τι προσπαθεί να κάνει εκεί [εννοεί την Αμπχαζία και το Τσχινβάλι] η Εκκλησία μας το κάνει με σεβασμό και συμφωνία με τον Πατριάρχη Γεωργίας».

Πηγή: Εκκλησιαστικά Νέα της Γεωργίας

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal