Начало » Разни » COVID-19 » UNICEF и СЗО апелират за справедливо разпределение на ковид ваксините

UNICEF и СЗО апелират за справедливо разпределение на ковид ваксините

Съвместна декларация на генералния директор на Уницеф, Хенриета Фор, и на Тедрос Гебрейзус, генерален директор на СЗО. „В надпреварата за ваксината срещу Covid-19 или печелим заедно, или губим заедно“, посочват те.

„От приложените до момента 128 милиона дози ваксини, повече от три четвърти от ваксинациите са направени само в 10 държави, които представляват 60% от световния БВП. Към днешна дата в около 130 страни с 2,5 милиарда души все още не е приложена дори единична доза от ваксината“. Това се чете в съвместна декларация на генералния директор на Уницеф, Хенриета Фор, и на Тедрос Гебрейзус, генерален директор на СЗО.

„Тази саморазрушителна стратегия ще струва човешки живот и средства за препитание и ще даде на вируса допълнителни възможности за мутация, правейки неефикасни ваксините и заплашвайки глобалното икономическо възстановяване. Днес Уницеф и СЗО – партньори от повече от 70 години – призовават лидерите да погледнат извън своите граници и да приложат ваксинационна стратегия, която наистина да може да сложи край на пандемията и да ограничи вариантите на вируса“.

В Декларацията се припомня, че „здравните работници бяха в челните редици в борбата срещу пандемията в условия с ниски и средни доходи и те са първите, които трябва да бъдат защитени, за да могат да ни защитят. Страните, участващи в COVAX, се подготвят за да получат и използват ваксините. Здравните работници са обучени, системите за студената верига са готови. Но липсва справедлива доставка на ваксини“, открояват от двете организации.

Ето защо, според Уницеф и СЗО „за да се гарантира започването на разпространението на ваксините във всички страни през първите 100 дни на 2021 г., е наложително:

Правителствата, които са ваксинирали своите здравни работници и населението с най-висок риск от сериозни заболявания, да споделят ваксините чрез COVAX, за да могат и други страни да направят същото;

Достъпът до COVID-19 Tools (ACT) Accelerator и COVAX, да бъде изцяло финансиран, така че да се предоставят средства и техническа подкрепа за страните с ниски и средни доходи за разпространение и прилагане на ваксините. Ако е изцяло финансиран, ACT Accelerator може да генерира възвръщаемост до 166 долара за всеки инвестиран долар.

Производителите на ваксини да разпределят справедливо ограничените доставки на ваксини; да споделят информация за безопасността, ефикасността и производството със СЗО за регулаторен и политически контрол; да увеличат и максимизират производството; и прехвърлят технологията на други производители, които могат да помогнат за разширяване на глобалната доставка“.

Източник: Vatican NEWS

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal