Начало » Новини » Светът » KAICIID отбеляза Международния ден на човешкото братство: Повече ангажираност по пътя на мира и братското единство

KAICIID отбеляза Международния ден на човешкото братство: Повече ангажираност по пътя на мира и братското единство

Автор: Александър Иванов

Докато международната общност се събра по време на Световната седмица на междурелигиозната хармония, на 04 февруари 2021, за да отбележат официално първия Международен ден на човешкото братство, религиозни лидери и политици се събраха на виртуално събитие на тема Път към бъдещето. Това съобщава пресслужбата на KAICIID.

Събитието беше организирано от Постоянното представителство на Египет към ООН и Постоянното представителство на Обединените арабски емирства към ООН в партньорство с Алианса на цивилизациите на ООН (UNAOC) и със спонсорството на Висшия комитет за човешкото братство.

Сред участниците бяха членовете на Борда на директорите на Международния център за междурелигиозен и междукултурен диалог (KAICIID) – Високопреосвещеният Митрополит на Галия г-н Емануил (Адамакис) от Свещената Митрополия на Галия (Вселенска Патриаршя) и проф. д-р Шейх юл-ислям Аллахшукюр Пашазаде, председател на Съвета на мюсюлманите от Кавказ, които разговаряха заедно с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и върховния представител на UNAOC Мигел Моратинос. Това своевременно събитие подчертава стойността и значението на сътрудничеството между религиозните лидери и политиците, и може да се счита за проява на признание от страна на институциите, определящи политиката, за стойността на междурелигиозния диалог.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза: „Културното многообразие и свободата на убежденията са част от богатия гоблен на всички цивилизации. Докато отбелязваме Международния ден на човешкото братство, нека се ангажираме повече … да насърчаваме културната и религиозна толерантност, разбирателството и диалога.

Отбелязването на Международния ден на човешкото братство е необходимо повече от всякога като се има предвид плачевната фрагментация на нашия свят днес“ – заяви Мигел Моратинос. „Изправени сме не само пред последиците от пандемията, но и пред заразния вирус на омразата, дискриминацията и расизма. Противоотровата е човешкото братство, което олицетворява състрадание, солидарност, единство и взаимно уважение“ – продължи той.

Признаване на религиозни ценности

Митрополит Емануил (Адамакис) добави: „Световната седмица на междурелигиозната хармония и Международният ден на човешкото братство, издигнат до глобален статут с прокламация на ООН, са признание на религиозните ценности като път към политиката на справедливо и хуманно човешко развитие. Ние, в религиозния свят, на свой ред трябва да се обединим, за да се ангажираме по-добре с този идеал.

Проф. д-р Шейх юл-ислям Аллахшукюр Пашазаде похвали ролята на UNAOC за всеобщ мир и взаимно разбирателство.

Кардинал Мигел Анхел Аюсо Гихот, председател на Папския съвет за междурелигиозен диалог (PCID), говори в подкаст за важността на инициативата и как тя е възникнала. Той разсъждава върху процеса като един от основните творци на инициативата; след като дълги години работеше рамо до рамо с покойния френски кардинал Жан-Луи Торан, за да го превърне в реалност, и се застъпва за международното му признаване от ООН. Кардинал Аюсо вярва, че само заедно можем да успеем.

Това тържество е покана за всички да насърчават междурелигиозния и междукултурния диалог като надежда … за световен мир и общо съжителство … това е отговорност на всички“ – каза кардинал Аюсо. „Надявам се, че това тържество може да засили цялата работа, свършена чрез KAICIID за насърчаване на междурелигиозния и междукултурния диалог, и да насърчи всички да продължим да живеем заедно за общото благо … обединявайки всички наши усилия за създаване на по-добър свят, особено … чрез KAICIID“ – продължи той.

Важна среща между Християнството и исляма

Срещата през 2019 между Папа Франциск и Великия имам на Ал-Азхар Шейх Ахмед ал-Тайеб беше не само крайъгълен камък в отношенията между християнството и исляма, но също така представлява силно послание към международната общност, призоваваща за световен мир и справяне с общите предизвикателства, включително тероризма, разделението, речта на омразата и насилието. В резултат на това се получи Документ за човешко братство, за световен мир и съвместно съществуване, който бе международно признат тази година.

Признаването от ООН на тази важна декларация в резултат на тази среща е най-високата форма на международно признание, което означава, че ценностите на този документ присъстват официално в международния дневен ред, благодарение на усилията на религиозните лидери, които работят за приобщаващо бъдеще. Това поставя религиозните лидери и политиците на една и съща маса за диалог като партньори при вземането на решения и прилагането на политики, които да укрепват общото съществуване и да са в полза на общностите по целия свят.

Поради тази причина KAICIID си партнира с ООН, включително с UNAOC, UNESCO, Службата на ООН за превенция на геноцида и отговорността за защита, Програмата на ООН за развитие и др.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal