10-та годишнина от смъртта на полския художник проф. Йежи Новоселски беше отбелязана в Музея на иконите във Варшава | VIDEO

In other languages: PL

Превод: Йордан Георгиев

Музеят на иконите във Варшава и Центърът за свещено изкуство „Йежи Новоселски“, който се намира в православната енория в Краков (Свещена Лодзинска и Познанска Епархия), организираха мемориална вечер по случай 10-та годишнина от смъртта на художника Йежи Новоселски.

Събитието се състоя в неделя на 21 февруари в параклиса на Вси Светии. То започна в 17:00 ч. първо с заупокойна молитва за Йежи Новоселски, отслужена от отец Ярослав Антосюк, енорийски свещеник на енорията в Краков и от отец Марчин Белавски. След краткото богослужение отец Ярослава сподели спомените си за професор Новоселски.

След това Витали Михалчук изнесе лекция на тема „Иконостас – синтез на изкуството в литургиката – православна традиция и творчество на Йежи Новоселски“. Вечерта завърши с концерт с ранна църковна музика в изпълнение на мъжкия хор „Katapetasma (Катапетазма)“ с диригент Лукаш Хайдучени.

Цялото събитие беше излъчвано онлайн във Facebook  на страницата на Музея на иконите във Варшава:

Събитието беше едновременно и конференция, посветена на паметта на проф. Йежи Новоселски на тема: „Иконостас в православната литургика и творчество на Йежи Новоселски“. Заради пандемията конференцията ще се проведе дистанционно. Лекции ще изнесат богословът и митрофорен свещеноиконом отец Хенрик Попроцки, Епископ проф. Михал Яноча, д-р Кристина Черни, Ирина Татарова и Лукаш Хайдучени, които ще се появят в YouTube канала на Музея на иконите във Варшава.

Източник: Cerkiew.pl

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal