Ѓукановиќ му честита на Порфириј: Се надевам, дека ќе придонесете во надминувањето на расколот меѓу православните верници во Црна Гора

In other languages:  GR – SRB – BG

Превод: Методиjа Петрески

Претседателот на Црна Гора Мило Ѓукановиќ упати честитка до новоизбраниот српски патријарх ПорфиријBG.

Ви го честитам изборот за архиепископ Пеќски, митрополит Белградско-карловски и патријарх српски.

Очекуваме, дека Вашето архипастирство ќе биде во служба на сите православни верници и ќе го поттикнува мултиетничкиот соживот на нашите простори, за добро на нашите народи и држави.

Посебно се надеваме, дека со својата света мисија ќе допринесете во надминување на расколот меѓу православните верници во Црна Гора, во склад со светите канони и повеќевековната традиција на независна Црква во нашата земја“, навел во честитката Ѓукановиќ.

Извор: Doxologia INFONEWS

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal