Начало » Други изповедания и религии » Инославни изповедания » Протестантски постхристиянски общества » Френският вътрешен министър с извинение към протестантите след обидни изявления

Френският вътрешен министър с извинение към протестантите след обидни изявления

Преди 2 седмици френският министър на вътрешните работи Жерал Дарманин си позволи да каже следното в интервю за телевизионния канал C Newс: „Евангелските християни са много сериозен проблем. Очевидно не от същото естество, както ислямизма, който организира терористични атаки и предизвиква смъртни случаи“.

В тази връзка президентът и генералният директор на Националния съвет на евангелистите във Франция (CNEF), имаха среща с съветника на вътрешния министър по религиозните въпроси на 9 февруари. Целта на срещата бе да обсъдят последните реплики на Жерал Дарманин относно евангелските християни във Франция.

След срещата CNEF посочи в изявление, че „в контекста на разглеждането на законопроекта за укрепване на секуларизма и републиканските принципи, неподходящи коментари от министри и избрани представители са обидили много евангелски протестанти във Франция и в други европейски държави”.

Евангелската общност „се е обърнала с въпроси по случая към Министерството на вътрешните работи. В същото време протестантите във Франция не искат да бъдат разглеждани като жертва, предвид коментарите по темата в най-различни медии“. Евангелските християни във Франция считат, че подобни действия „не биха били в съответствие с модела на Христос“.

Според CNEF, по време на срещата съветникът на вътрешния министър по религиозните въпроси „е признал, че използваните изрази са били нередни. Те можели да касаят отделни конкретни случаи, но не и евангелистите като цяло”.

Той е обещал още, че „подобно нещо няма да се повтори“ и е подчертал, че „речта на Дарманин по време на 10-годишнината на CNEF остава напълно актуална“. През есента вътрешният министър на Франция се присъедини към онлайн събитие, организирано от евангелската общност в страната.

Тогава министърът заяви, наред с други неща, че „да бъдеш вярващ често дава възможност да бъдеш добър гражданин“ и благодари на CNEF за „отношенията на доверие“, които имат с правителството.

Източник: Евангелски вестник

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal