Начало » Новини » Светът » Сърбия: Започна заседанието на Свещения Архиерейски Синод за избор на нов Предстоятел на Сръбската Патриаршия | VIDEO & СНИМКИ

Сърбия: Започна заседанието на Свещения Архиерейски Синод за избор на нов Предстоятел на Сръбската Патриаршия | VIDEO & СНИМКИ

In other languages: SRBGR EN UKRRUS

Автор: Александър Иванов

На 18 февруари 2021 Свещеният Архиерейски Синод на Сръбската Патриаршия се събра в Катедралата на Свети Сава Сръбски в Белград където отслужи Божествена Литургия, възглавена от Дабро-Босненския Митрополит г-н Хрисостом. Божествената Литургия започна в 09:00 ч. (белградско време) с призоваване на Светия Дух.

В 12:00 ч. (белградско време) бе дадено начало на заседанието на Свещения Синод, по време на което ще бъде избран новият Предстоятел на Православната Църква в Сърбия.

За първи път Архиерейският Събор в Сърбия се провежда на място извън Сръбската Патриаршия, а причината, поради която е избран Храмът на Свети Сава Сръбски, е коронавирусната пандемия и по-благоприятните условия, които позволява точно този огромен Храм, където между другото е погребан и блаженопочившият Сръбски Патриарх Ириней, който почина от коронавирус COVID-19.

Заседанието ще бъде председателствано от Преосвещения Сремски Епископ г-н Василий (Вадич), тъй като Шабачкият Епископ г-н Лаврентий (Трифунович) бе хоспитализиран в болница вчера сутринта.

Кандидат за Патриарх на Сърбия може да бъде един от 30-те Архиереи с най-малко пет години епархийско служение.

Право на глас имат 39 от тях, колкото са членовете на Архиерейския Синод (Събор).

Според процедурата Епископите избират измежду тях самите трима кандидати. След като тримата кандидати са избрани, техните имена се поставят върху Светото Евангелие в плик. Листчето с името се изважда от монах, когото Синодът счита, че е велик духовник.

Тази чест в случая е оказана на монах Матей от Свещената Браничевска Епархия, оглавявана от Пожаревацко-Браничевския Епископ г-н Игнатий (Мидич).

На снимката: Монахът, който ще извади името на бъдещия Патриарх на Сърбия


Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal