Старозагорският Митрополит Киприан: На 20 февруари първа копка за изграждане на Храм в село Георги Добрево

„На 20 февруари, от 11.00 ч., ще направим първа копка и ще осветим началото на изграждане на новия християнски храм „Св. Апостоли Петър и Павел“ в с. Георги Добрево“ – това каза Старозагорски Митрополит Киприан по време на посещението си днес в селото.

Повод за визитата на Негово Високо Преосвещенство бе да се запознае от близо с мястото и проекта на нова църква, която ще се изгражда в центъра на с. Георги Добрево.

Църквата в селото, която е изградена веднага след освобождението на България от турско робство е в много окаяно състояние. Поради опасност от срутване е невъзможно е да бъдат отслужвани църковни служби и да се посещава от миряни. Причината за състоянието на храма е, че той е изграден в свлачищен район и при всеки проливен дъжд последствията по конструкцията му стават все по-видими и разрушителни.

Действия за изграждане на нов християнски храм в селото са предприети от кметския наместник на Георги Добрево – Александър Карачобанов, още от 3 март 2018 г. След приключване на църковния ритуал, отслужен по повод отбелязване на 140 години от откриването на каменната църква в християнското селище, Роза Карачобанова обяви, че дарява свой поземлен имот с площ от 1116 м2 на Църковното настоятелство при църквата „Св. Апостоли Петър и Павел“. Имотът се намира в центъра на селото, а желанието на дарителката е там да бъде изграден нов християнски храм.

По този повод бе създадена Инициативна група към църковното настоятелство, която откри дарителска кампания за набиране на средства за построяването на новата църква. Още в първия ден членовете на групата отчетоха сумата от 1815 лв., но те са крайно недостатъчни за изграждане на сграда от подобен тип.

От тогава, до сега Инициативната група не е преставала да работи по осъществяване на идеята за изграждане на храма. Вече е готов инвестиционния проект на строежа на сградата и дворното пространство, който също е дарение от местен архитект.

Инициативната група откри дарителска кампания за набиране на средства, които ще се събират лично от кмета на селото Александър Карачобанов.

Той призовава всеки, който има възможност, да се включи в кампанията и да дари според възможностите си – средства, труд или материали, за да може още тази година камбанен звън да оповести освещаването и откриването на новата църква „Св. Апостоли Петър и Павел“ в с. Георги Добрево.

Източник: E-svilengrad.com

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal