Стара Загора: Сатанисти потрошили паметни плочи на свещеници и ги заровили в двора на Митрополитския Храм Свети Димитър

Паметници и паметни плочи на свещеници, служили преди близо век в старозагорския храм „Свети Димитър“ са били варварски потрошени и след това заровени дълбоко в църковния двор, за да не остане и белег от тях, разказа предстоятелят на построената през далечната 1861 година черква отец Петър Радев.

На останките свещеникът попаднал преди време при разчистване на дворното място. Плочите от черен гранит били закопани в близост до каменната ограда, за която се знае че е била зидана в края на 70-те години на миналия ХХ век, когато е направена и историческа възстановка на някогашния метох.

Свещеникът предполага че вандалския акт е бил дело на строители, това обаче едва ли е станало без знанието и мълчаливото съгласие на началниците им. Той няма обяснение защо предшествениците му са си „затворили“ очите пред богохулството. Пак тогава са били поругани и други паметници, сред тях и на първия следосвобожденски кмет на Стара Загора хаджи Господин Славов, до който в края на ноември м. г. бе положено тялото на оперната звезда Камен Чанев. Счупен бил и кръстът от паметника на юриста и издател на вестник „Земеделец“ Димитър Наумов.

Поруганите паметници са на свещениците Иван П. Шивачев /1892-1945/, Георги Ив. Шарапчиев /1864-1925/ и Георги Кертев /1854-1933/. По неизвестни причини вандалите са изпонадраскали портретната снимка на протойерей Шарапчиев, унищожени са били портретите на отец Кертев и отец Шивачев

Отец Петър Радев е твърдо решен да събере средства, с които да заплати възстановяването на поруганите паметници и да ги върне на местата, където са били някога тленните останки на отците.

Митрополитският храм „Св. Димитър“ е със статут на недвижима културна ценност с национално значение от тип ансамбъл от 1975 г. Построен е през 1743 г. Той е най-старият храм в Стара Загора. При опожаряването на града през Руско-турската освободителна война е изгоряла покривната му конструкция. За да получат разрешение да го построят някога православните са платили цели 1000 златни лири рушвет на султана. До преди две години той беше със статут на катедрален.

В двора на „Свети Димитър“ са гробовете на трима от старозагорските митрополити: Павел, Климент и Панкратий, пак там е изграден и мемориал в памет на загинали от атеистичния режим /1944-1989/ свещеници от епархията.

Източник: Монитор

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal