Сръбският Президент Александър Вучич се срещна с Патриарха на Сърбия Порфирий | VIDEO

На 24 февруари 2021 г. Сръбският Патриарх Порфирий се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич.

In other languages: SRB  – ENGR

Автор: Йордан Георгиев

Президентът Александър Вучич заяви, че след срещата си с новия Патриарх на Сърбия г-н г-н Порфирий са обсъдили всички важни въпроси, свързани с отношенията между Църквата и държавата както и това, че новият Предстоятел а на Сръбската Православна Църква е информиран по всички ключови въпроси от значение за държавата Сърбия, които са без съмнение, от голямо значение и за Църквата. Патриарх Порфирий каза: „Само чрез диалог и разговор можем да се опознаем и да създадем предпоставки за преодоляване на изкушенията и недоразуменията“.

Имах честта да приема Негово Светейшество за да обсъдим всички важни въпроси и да го информирам по всички ключови въпроси, които са важни за самата Църква“, заяви президентът Вучич като посочи, че е информирал Патриарха за фактическата ситуация в Косово и Метохия, за политическите обстоятелства, очакваните разговори и позицията на Сърбия по този въпрос.

Говорихме за това как и по какъв начин да запазим мира, да спасим живота на хората, как да им помогнем икономически и има съгласие по този въпрос. В условията на дълбоко разделение на света, където има многополярност, мнозина ще се опитат да покажат сила и мощ върху някой по-малък, нашата работа този да не сме ние, а да запазим нашите интереси“, каза г-н Президентът.

Държавата, доколкото помага на всички други религиозни общности, дори по-силно в съответствие с възможностите, ще помогне за възстановяването на нашите храмове и свети места, където действа Сръбската Православна Църква в страната и в чужбина, особено в бивша Югославия както и да се опитаме да се разберем, да разрешим чрез диалог неща, които биха успокоили всякакви страсти, без да използваме груб език“, посочи г-н Вучич.

Отношенията между държавата и Църквата са много важни. Когато държавата и Църквата постигнат една и съща цел и когато работят заедно и когато се борят заедно, тогава Сърбия ще бъде първа в Европа по много въпроси. Иначе в противен случай, Сърбия е лесна мишена не само за всеки орел, но и за всеки гарван“, подчерта Вучич.

Радвам се, че успях да науча много от Патриарх Порфирий и когато разговаряте с него, имате малко срам, че не можете да достигнете до неговите познания“, посочва президентът на Сърбия, който обяви, че държавата е готова да помогне и ще построи парков комплекс пред Храма на Свети Сава Сръбски. „Ще помогнем да завършим изящните работи в Храма на Свети Сава, имаме много идеи да инвестираме пари в местата, където са загинали сърбите, не само в Ясеновац“, каза президентът Вучич.

Президентът Вучич спомена, че бъдещите срещи ще бъдат често срещано явление и че той винаги ще приветства среща с Патриарха с уверението, че тези срещи могат да направят много за нашия народ.

Патриарх Порфирий: Църквата има за цел да събира, да изгражда мостове

Сръбският Патриарх Порфирий посочи, че днес на срещата с президента Вучич, той е имал възможността да чуе „за кратко време елементарните основи на геополитиката в тесния смисъл на думата“.

Първо, подчертах, че не съм политик, не защото нямам афинитет към политиката, а защото мисля, че Църквата е съборен организъм, който, колкото и да е труден, понякога невъзможен, има за цел да събира, да изгражда мостове и помогне за преодоляване на поляризацията. Второ, на първо място да проповядваме значението на всеки отделен човек, но и на всички народи, независимо от обстоятелствата“, каза Патриархът и подчерта, че „често не избираме обстоятелствата, а сме израз на Божия Промисъл и поради тази причина нямаме право да се оплакваме на всеки, а трябва да запретнем ръкави и да разбираме всеки проблем и трудност като задача, която трябва да решим.

Имайте предвид, че когато решим една задача, следващата със сигурност е още по-трудна.

По този повод, казах какъв е смисълът на цялия Събор на Сръбската Православна Църква и че ще направим всичко, което е по силите ни като пастир, за да направим нашия народ възможно най-добър, но не в ущърб на другите народи. Ние трябва да осъзнаваме, че само чрез диалог и разговор можем да се опознаем и да признаем взаимните ценности, а след това да създадем предпоставка за преодоляване на изкушения и недоразумения, които за съжаление са много“, подчерта Негово Блаженство г-н г-н Порфирий.

Остава само всички заедно, всеки от своята позиция – ние като Църква и вярващи, от една страна, и държавата и държавните институции, от друга – да вършим всичко в полза на нашия народ, а не в ущърб на другите народи“, подчерта за втори път Патриархът на Сърбия г-н г-н Порфирий пред президента Вучич в присъствието на неговите съветници и на всички журналисти.

Източник: РТС

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal