Сръбската Патриаршия и Римокатолическата църква: Братско единство и икуменически евангелски подход в борбата с последиците от земетресенията в Хърватия и от ковид пандемията

In other languages: SRB

Автор: Александър Иванов

На 26 януари 2021 в Духовния център на сръбския православен Храм на Свети Дух в Загреб се състоя среща между Загребско-Люблянския Митрополит д-р Порфирий (Перич), Римокатолическия епископ в Пожега г-н Антун Шкворчевич, председател на Съвета на Хърватската епископска конференция за икуменизъм и диалог, както и Пакрацко-Славонския Епископ г-н Йоан и Епископа на Осечко поле и Бараня г-н Херувим. Това съобщава пресслужбата на Свещената Загребско-Люблянска Митрополия.

Участниците в срещата се позоваха на последиците от земетресението през март 2020 в Загреб. Те разговаряха и за последиците от неотдавнашното земетресение в региона Бания.

Епископите изразиха съчувствие и солидарност с жертвите на земетресенията, а също така изразиха надежда, че изключителната и постоянна готовност за оказване на помощ на засегнатите, пристигаща от почти всички региони в Хърватия и по света, би допринесла за съкращаване на страданията и за възможно най-бързо възстановяване на разрушените жилищни, търговски, сакрални и други сгради.

Те също така обсъдиха отношенията между Православната и Римокатолическата църква и подчертаха значимостта на общия евангелски подход към проблемите, с които се сблъскват в съвременното общество. Духовниците също така анализираха въпросите, които възникват поради ограниченията, с които Църквите се сблъскват в своята мисия и богослужебен живот във време на пандемия.

Съзнавайки важното значение на изграждането на взаимно доверие и свидетелство за евангелските ценности, страните разгледаха възможността за среща на сръбски православни Епископи с представители на Хърватската епископска конференция по модела на срещата, проведена в гр. Пожега в Сърбия през 2019, на която да бъдат обсъдени актуални пастирски въпроси, особено по отношение на пандемията, земетресенията и смесените бракове.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal