Свещеният Синод на Румънската Патриаршия: Първи решения за 2021

In other languages: ROEN

Превод: Йордан Георгиев

Днес, в четвъртък на 25 февруари 2021 г. заседава Свещеният Синод на Румънската Православна Църква в Патриаршеския Палат под председателството на Негово Блаженство Патриарх г-н г-н Даниил.

На своето заседание Свещеният Синод с тайно гласуване избра Високопреподобния Архимандрит Никифор Хория за Викарен Епископ на Архиепископията на Яш. Новият Йерарх ще носи титула Негово Преосвещенство Епископ на Ботошани Никифор. Гласуваният за Епископ на Ботошани ще бъде ръкоположен в неделя на 07 март 2021 г. в гр. Яш.

Също така, Свещеният Синод с тайно гласуване избра Високопреподобния Архимандрит Нестор Динкулеана за Викарен Епископ на Епископията на Дева и Хунедоара. Новият Йерарх ще носи титуала Негово Преосвещенство Епископ на Хунедоара Нестор. Ръкоположението на новия Йерарх ще бъде в неделя на 07 март 2021 г. в гр. Дева.

На същото заседание бяха взети следните решения:

  • Да обявим 2022 г. за тържествена година на молитвата в живота на Църквата и живота на християнина както и възпоменателна година на Светите исихасти Симеон Нови богослов, Свети Григорий Палама и Свети Паисий Величковски.
  • Да започне процесът по канонизация на няколко румънски изповедници и велики духовници мисионери по време на комунизма, през 2025 г., за да отбележи 140-годишнината от автокефалията на Румънската Православна Църква (1885 г.) и 100-годишнината от създаването на Румънската патриаршия (1925 г.).
  • Свещеният Синод припомни уставното задължение на Румънската Православна Църква да остане в общение и догматическо (доктринално), литургично (тайнствено) и канонично (дисциплинарно) единство с Вселенската Православна Църква. Следователно, Румънската Православна Църква не може да промени своята доктрина, литургично-тайнствения си ритуал и каноничната си дисциплина, настоявайки всички свои служители да проявят повече отговорност при извършването на Светите Тайнства и свещенодействия.

В този смисъл, като взе предвид дискусиите, притесненията и недоразуменията, които се появиха в публичното пространство по темата за Кръщението на деца в лошо здравословно състояние, Свещеният Синод направи няколко уточнения:

  1. Преди Светото Тайнство Кръщение свещеникът трябва да се срещне с родителите и кръстниците на детето, които след консултация с педиатър ще декларират на свещеника здравословното му състояние и желанието им да кръстят детето;
  2. Богословските факултети на Румънската Патриаршия ще обърнат специално внимание на литургичната практика по отношение на акта на трите „потапяния“ по време на Тайнството Кръщение; тази литургична практика е задължителна за студентите по богословие в последните години в разделите по пастирско богословие;
  3. Всяко Архиерейско наместничество на Румънската Патриаршия ще организира годишна среща със свещениците относно правилното извършване на всяко Свето Тайнство. Ще се проведе и катехизация с вярващите за духовното значение на Светите Тайнства.

Други резолюции:

  • Свещеният Синод одобри богослужебните текстове (служба, акатист и параклис) в чест на Свети Свещеномъченик Зиновий, Епископ на Киликия и неговата сестра Зиновия (30 октомври), както и включването на тези текстове в богослужебните книги.
  • Свещеният Синод одобри да включи „Деня на националното знаме“ (26 юни) и „Деня на националния химн на Румъния“ (29 юли) в християнския православен календар за 2022 г., под заглавието Дни и важни дати.

Пресслужба на Румънската Патриаршия

Източник: Basilica.ro

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal