Свещеният Синод на Румънската Патриаршия: Не можем да променим чина на Тайнството Свето Кръщение с тройно потапяне

In other languages: RO EN GR

Автор: Йордан Георгиев

Днес, в четвъртък на 25 февруари 2021 г. заседава Свещеният Синод на Румънската Православна Църква в Патриаршеския Палат под председателството на Негово Блаженство Патриарх г-н г-н Даниил.

Свещеният Синод припомни уставното задължение на Румънската Православна Църква да остане в общение и догматическо (доктринално), литургично (тайнствено) и канонично (дисциплинарно) единство с Вселенската Православна Църква. Следователно, Румънската Православна Църква не може да промени своята доктрина, литургично-тайнствения си ритуал и каноничната си дисциплина, настоявайки всички свои служители да проявят повече отговорност при извършването на Светите Тайнства и свещенодействия.

В този смисъл, като взе предвид дискусиите, притесненията и недоразуменията, които се появиха в публичното пространство по темата за Кръщението на деца в лошо здравословно състояние, Свещеният Синод направи няколко уточнения:

  1. Преди Светото Тайнство Кръщение свещеникът трябва да се срещне с родителите и кръстниците на детето, които след консултация с педиатър ще декларират на свещеника здравословното му състояние и желанието им да кръстят детето;
  2. Богословските факултети на Румънската Патриаршия ще обърнат специално внимание на литургичната практика по отношение на акта на трите „потапяния“ по време на Тайнството Кръщение; тази литургична практика е задължителна за студентите по богословие в последните години в разделите по пастирско богословие;
  3. Всяко Архиерейско наместничество на Румънската Патриаршия ще организира годишна среща със свещениците относно правилното извършване на всяко Свето Тайнство. Ще се проведе и катехизация с вярващите за духовното значение на Светите Тайнства.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal