Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Украйна » Свещеният Синод на Православната Църква на Украйна: Московският агресор използва украински съдии, за да унищожи Църквата и държавата ни; призоваваме за пълно противопоставяне на кремълската хибридна агресия | СНИМКИ

Свещеният Синод на Православната Църква на Украйна: Московският агресор използва украински съдии, за да унищожи Църквата и държавата ни; призоваваме за пълно противопоставяне на кремълската хибридна агресия | СНИМКИ

In other languages: UKR GR MK

Автор: Александър Иванов

По време на руската хибридна агресия срещу Украйна, агресорът се опитва да упражнява пряко или косвено влияние върху отделни украински съдии, за да унищожи държавната независимост на Украйна. Това заяви Свещеният Синод на Православната Църква на Украйна по време на първото си заседание за 2021.

В комюникето, подписано от Предстоятеля на Православната Църква на Украйна Негово Блаженство Митрополита на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний, се подчертава, че обществото и държавата трябва да отблъснат тези опити, а виновниците трябва да бъдат изправени пред правосъдието.

По време на заседанието си на 02 февруари 2021, Свещеният Синод на ПЦУ разгледа разпространената в открити източници информация за възможното незаконно влияние на проруски политици, поддръжници на Московската Патриаршия, върху приемане на редица конститутивни съдебни решения.

Свещеният Синод подчертава, че независимостта на съдебната власт, вземането на решения от съдилища единствено въз основа на върховенството на закона, недопускането на външна намеса в правосъдието, особено когато става въпрос за пряк подкуп или други корупционни практики, трябва да бъдат стриктно спазвани. В крайна сметка това не е само задължение на съдиите пред светския закон, но и пред закона Божий.

Йерархията напомня, че Словото Божие определя като нечестивци онези, които заради подкупи изкривяват истината по време на процес/съдебен спор.

Свещеният Синод е особено обезпокоен от сигналите за опити за влияние върху религиозната ситуация в Украйна чрез съдебни решения. По-конкретно, има опити да се блокира и отмени Закон № 2662, който задължава религиозните организации със седалищен център в страната агресор, т.е. в Руската Федерация, да посочат в официалното си наименование принадлежността си към техния религиозен център.

Руската Църква в Украйна, като част от Московската Патриаршия, вече две години упорито игнорира и не спазва този закон, констатира Синодът на ПЦУ.

Свещеният Синод на ПЦУ призовава всички, независимо от тяхната религия, да се противопоставят на хибридната агресия, упражнявана от страна на Кремъл върху Украйна, нейната независимост и свобода на вероизповед.

Същевременно Свещеният Синод отново призовава ръководството на Руската Църква в Украйна да не се надява на „князе и синове човешки“ (Пс. 145:3), на проруски политици и на тяхното влияние, а да последва истината – Томоса за автокефалия на Православната Църква на Украйна, както и да влезе в конструктивен диалог с нея.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal