Световният съвет на църквите призовава религиозните лидери да се борят с конспиративните теории и дезинформацията относно ваксините срещу COVID-19: Публично да оспорваме слуховете и митовете

Автор: Александър Иванов

На фона на разпространението на ваксините срещу коронавирус COVID-19, в.и.д. генерален секретар на Световния съвет на църквите Негово Всеблагоговейнство проф. д-р Протойерей Йоан Саука насърчава религиозните лидери да изграждат доверие, да се борят с дезинформацията и да допринасят за решения, приети в техния контекст. Това съобщава пресслужбата на Световния съвет на църквите.

Религиозните лидери от всички религии играят критична роля в поддържането на общественото доверие в здравните власти и служби, както и в самите одобрени ваксини“ – каза отец Йоан Саука.

Изразявайки своите опасения, че необоснованите слухове и конспиративни теории могат да подкопаят доверието на хората и да застрашат ефективни обществени реакции срещу пандемията, отец Йоан Саука призова религиозните лидери да помогнат на своите общности и общества да допринесат за решения, които са морално обосновани и приети в техния собствен контекст.

Като християнско общение, наш дълг и морално задължение е да оспорваме публично слуховете и митовете, и да помагаме на хората да имат достъп до фактите“ – каза той. „Докато моралните и етичните опасения се очертават и над практиките за достъп и разпространение на ваксини, ние трябва да поемем отговорност и да се застъпваме за правилното от медицинска, етична и гледна точка“ – заявява още проф. д-р Протойерей Йоан Саука.


 

Donate to Doxologia INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

 

Follow us on Twitter:

@doxologiainews

 

Follow us on Facebook page:

@doxologiainfonews

 

Join our Facebook group:

@doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram:

@doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте:

@doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel:

@doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube:

@doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎