Световният съвет на църквите осъжда нападението срещу конвоя на ООН в Демократична Република Конго: Призив за мир, сигурност и справедливост в региона

Превод: Александър Иванов

В.и.д. генерален секретар на Световния съвет на църквите Негово Всеблагоговейнство проф. д-р Протойерей Йоан Саука осъди нападението срещу конвоя на ООН в източната Демократична Република Конго, което се случи на 22 февруари 2021. Това съобщава пресслужбата на Световния съвет на църквите.

При нападението бяха убити посланикът на Италия в Демократична Република Конго Лука Атанасио, вкл. неговият италиански бодигард и конгоански шофьор, докато са се придвиждали в конвой на Световната програма по прехрана на ООН.

Този инцидент се случва в контекст, в който широката общественост страда от жестокостите, извършвани от въоръжени групи. Насилието се превърна в част от систематичен модел на разрушаване на живота, насаждане на страх, изнудване и създаване на опустошение в обществото.

Световният съвет на църквите осъжда това насилие над хора, които се опитват да помогнат в облекчаването на глада. Призоваваме за прекратяване на подобни безсмислени атаки, възпрепятстващи съществената защита на хуманитарните работници, и се обръщаме с молитва и съболезнования към семействата, загубили своите близки.

Този ​​инцидент трябва да потвърди световния ангажимент за осигуряване на мир, сигурност и справедливост в региона. Нашето морално задължение е да придружаваме местните общности, претърпели огромни страдания през последните десетилетия.“ – заяви отец Йоан Саука.


Donate to Doxologia INFONEWS: IBAN BG83STSA93000024673844

 

Follow us on Twitter: @doxologiainews

 

Follow us on Facebook page: @doxologiainfonews

 

Join our Facebook group: @doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram: @doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте: @doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel: @doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube: @doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎