Начало » Новини » Мнения » Румънската Патриаршия за случая с бебето, което почина от удавяне след неправилно потапяне при Свето Кръщение: Юстин замина за Рая, за да се присъедини към сонма на Ангелите; дълбоко състрадание към опечалените

Румънската Патриаршия за случая с бебето, което почина от удавяне след неправилно потапяне при Свето Кръщение: Юстин замина за Рая, за да се присъедини към сонма на Ангелите; дълбоко състрадание към опечалените

Автор: Александър Иванов

От Православната Църква в Румъния коментираха случая с бебето, което почина на 01 февруари 2021 от удавяне след неправилно потапяне при Свето Кръщение.

По-конкретно, от Свещената Архиепископия на Сучава и Ръдъуц заявиха следното:

С голяма болка и тъга в сърцата ни получихме новината за бебето Юстин, което твърде рано – само на шест седмици – замина за Рая, за да се присъедини към сонма на Ангелите.

Денят, който би трябвало да е ден на радост – обличането на бебето Юстин в „светли дрехи“ – се превърна в ден на страдание за неговите родители, кумове, семейство и общност, които с нетърпение очакваха раждането му. В този момент на страдание за всички онези, които ще носят траурни дрехи вместо празнични дрехи, включително и самият служещ свещеник (отец Александру – Бел. Doxologia INFONEWS), ни е трудно да разберем защо Бог е допуснал това трудно изпитание.

Няма дума или дело, които да изтрият сълзите и да успокоят разбитите сърца на родители и роднини, но ние сме с тях в този особено труден момент и горещо се молим на Всемилостивия Бог да ги укрепи, утеши и изцели. За същото ще се моли и бебето Юстин, което занапред ще бди над тях от Престола на Небесния Отец.

Архиепископията на Сучава и Ръдъуц вече се е свързала със служещия свещеник и присъстващите, за да установи обстоятелствата, при които се е случила тази трагедия, и да прецени какви мерки ще бъде необходимо да бъдат предприети.

Говорителят на Румънската Патриаршия Василе Банеску предаде от името на Свещения Синод „дълбоко състрадание към семейството на починалото бебе“. „Болката на семейството е толко силна, че дори не можем да я разберем напълно. Настоявам за задълбочено вътрешно разследване, резултатите от което, заедно с прокурорското разследване, да бъдат обявени публично от Архиепископията на Сучава при първа възможност“ – каза Василе Банеску.

Предистория

Бебето Юстин от румънския град Сучава, което беше откарано в критично състояние в Окръжната болница в Сучава след удавяне по време на Свето Кръщение с пълно потапяне, почина на 01 февруари 2021 сутринта. Това съобщава Radio Europa Liberă România.

Кръщението е било извършено на 31 януари 2021 от отец Александру Мазараче, клирик на Архиепископията на Сучава и Ръдъуц (Румънска Патриаршия) в Храма на Светите Константин и Елена в квартал Замка, Сучава.

Според информацията, шестседмичното бебе е погълнало 110 ml вода в следствие на което е получило кардио-респираторен арест и е било реанимирано от лекари на Спешната спасителна служба в Румъния.

Теолози от Църквата в Румъния обвиняват свещеника, че докато е потапял бебето в Купела, го е държал по гръб с лицето и корема нагоре. Според тях, при Кръщение с пълно потапяне е задължително новопокръстваните да се потапят във водата с изправено тяло с наведена надолу глава, иначе вероятността от поглъщане на вода е 90%. „Процедурата е проста: едната ръка се държи между краката на бебето, а другата върху лицето му, за да предпазят носа и устата на бебето от навлизане на вода. Потапянето във водата с лицето надолу се извършва много бързо, за части от секундата, така че водата да няма време да проникне в ноздрите.

Бащата обвинява отец Александру, че е потопил бебето докато то е плакало – съответно със сигурност то се е нагълтало с много вода. „А след като бебето бе изкарано от купела, то не издаваше нито звук.

Според теолозите, сигурен знак за това, че едно бебе е добре след извършено Кръщение, е този, че веднага след изваждането му от Купела то трябва да изплаче.

Свещеникът е опитен в своето служение, ръкоположен е през 2007 и е извършил Кръщението с тройно потапяне както повеляват Свещените Канони. Изисква се изключително много внимание от страна на презвитерите!“ – коментира Протойерей Дору Будеану като първа неофициална реакция от името на Архиепископията на Сучава и Ръдъуц.

Уточнява се, че температурата в Храма и на водата в Купела е била подходяща за извършването на Кръщение.

Прокуратурата повдигна обвинение срещу отец Александру за убийство по време на извършване на Свето Кръщение.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal