Начало » Православна Църква » Нови поместни църкви » Православна Църква на Румъния » Румъния: Бебе почина от удавяне след неправилно потапяне при Свето Кръщение | VIDEO

Румъния: Бебе почина от удавяне след неправилно потапяне при Свето Кръщение | VIDEO

In other languages: ROGR

Автор: Александър Иванов

Бебето Юстин от румънския град Сучава, което беше откарано в критично състояние в Окръжната болница в Сучава след удавяне по време на Свето Кръщение с пълно потапяне, почина на 01 февруари 2021 сутринта. Това съобщава Radio Europa Liberă România.

Кръщението е било извършено на 31 януари 2021 от отец Александру Мазараче, клирик на Архиепископията на Сучава и Ръдъуц (Румънска Патриаршия) в Храма на Светите Константин и Елена в квартал Замка, Сучава.

Според информацията, шестседмичното бебе е погълнало 110 ml вода в следствие на което е получило кардио-респираторен арест и е било реанимирано от лекари на Спешната спасителна служба в Румъния.

Теолози от Църквата в Румъния обвиняват свещеника, че докато е потапял бебето в Купела, го е държал по гръб с лицето и корема нагоре. Според тях, при Кръщение с пълно потапяне е задължително новопокръстваните да се потапят във водата с изправено тяло с наведена надолу глава, иначе вероятността от поглъщане на вода е 90%. „Процедурата е проста: едната ръка се държи между краката на бебето, а другата върху лицето му, за да предпазят носа и устата на бебето от навлизане на вода. Потапянето във водата с лицето надолу се извършва много бързо, за части от секундата, така че водата да няма време да проникне в ноздрите.

Бащата обвинява отец Александру, че е потопил бебето докато то е плакало – съответно със сигурност то се е нагълтало с много вода. „А след като бебето бе изкарано от купела, то не издаваше нито звук.

Според теолозите, сигурен знак за това, че едно бебе е добре след извършено Кръщение, е този, че веднага след изваждането му от Купела то трябва да изплаче.

Свещеникът е опитен в своето служение, ръкоположен е през 2007 и е извършил Кръщението с тройно потапяне както повеляват Свещените Канони. Изисква се изключително много внимание от страна на презвитерите!“ – коментира Протойерей Дору Будеану като първа неофициална реакция от името на Архиепископията на Сучава и Ръдъуц.

Уточнява се, че температурата в Храма и на водата в Купела е била подходяща за извършването на Кръщение.

Прокуратурата повдигна обвинение срещу отец Александру за убийство по време на извършване на Свето Кръщение.

Източник: Libertatea.ro

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal