РПЦвУ е обидена на украинското посолство в Сърбия заради това, че не е публикувало техните поздравления към новия Сръбски Патриарх в социалните мрежи

In other languages: UKR

Автор: Александър Иванов

Началникът на Отдела за външни църковни отношения на Руската Църква в Украйна – Руски Митрополит в Луганск и Алчевск г-н Митрофан (Юрчук) – коментира поведението на Посолството на Украйна в Република Сърбия, което публикува в своите акаунти в социалните мрежи само поздравленията на Киевския Митрополит Епифаний към новия Сръбски Патриарх Порфирий, без да публикува и поздравленията на Руския Митрополит в Киев г-н Онуфрий (Березовски) към новия Предстоятел на Сръбската Патриаршия.

Според Митрополит Митрофан, това означава, че „украинските власти подкрепят на държавно ниво псевдорелигиозната организация Православна Църква на Украйна (ПЦУ) и по този начин нарушават Конституцията и Закона за свободата на съвестта“.

Според Конституцията, държавата е длъжна да се отнася еднакво с всички деноминации. Но на практика се оказва различно. Оказва се, че ПЦУ е „равна над другите“. Всъщност, това е много тъжно, но ние сме свикнали“ – допълва Митрополит Митрофан.

Припомняме, че Православната Църква на Украйна (ПЦУ) е единствената канонична Православна Църква, която има право да извършва религиозна дейност на територията на Република Украйна. Руската Църква в Украйна (РПЦвУ) няма това право и трябва прекрати своята религиозна дейност в Украйна.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal