Реставрацията на част от стенописите в Бачковския Монастир е пред финал

Реставрацията на част от стенописите в Бачковския манастир „Успение Богородично“ е пред финал. Остава около месец да се завърши подновяването на красивите стенописи в притвора на централния храм и в храма „Свети Архангели“.

Игуменът на Светата обител – Величкият епископ Сионий, посочи, че проектът е започнат преди няколко години и се извършва с благословението на българския патриарх Неофит и Светия синод и с разрешението на комисията по опазване на културното наследство. Проектът е на етап на завършване около 80 процента и включва реставрацията и консервацията на стенописите на централния храм „Успение Богородично“, на притвора на храма и на древния храм от 11 век „Свети Архангели“. Той допълни, че проектът включва още укрепване, описване и фотографиране и представяне на нещата в една изрядна документация. Чувството да се докоснеш до такива не може да опише, твърди реставраторът Владимир Цветков. Но това е животът и работата ни, допълва той, да проучваме и съхраняваме подобни ценности. Конкретно за притвора реставраторът е категоричен, че е уникален не само като стил, който не се среща много по нашите земи, но и като една много богата пластична и позлатена мономентация. А това са позлатени ореоли и други елементи, пластична декорация, която се изразява в розетки, пиленца и звездички, които на времето са монтирани на определи места. Повечето от тях бяха паднали, но ние ги възстановяваме точно по следите, които са оставили на стената.

Нямаме право да поправяме и да дорисуваме, освен в участъците, където всичко е заличено, коментира още Владимир Цветков. Всеки реставратор трябва да познава иконографската схема, подредбата по хоризонтал и вертикал на сцени и образи, които се изписват, твърди художникът. Той допълни, че понякога е необходимо да се запознае и с житието на даден светец, как и защо е загинал – информацията, която се съобира е огромна, правят се и консултации с богослови. И трите части от общия голям храм на манастира са от различни епохи, подчерта игуменът на светата обител епископ Сионий. Най-древната част е храмът „Свети Архангели“, който е построен през 11 век и в него са съхранени няколко иконописни пласта, допълва игуменът. На следващото място по важност той постави стенопис от 17 век с изключителна стойност в притвора. Предполага се, че е дело на Критската иконографска школа. Следва централният храм, който е изрисуван по време на Възраждането от Моско Верянов, известен като Моско от Адрианопол, който е работил на територията на цяла Тракия.

Днес има доста запазени храмове, които са били изписани от него, както в България, така и в Гърция и Турция, но най-изящното и най-красивото, което е оставил след себе си, по думите на Величкият епископ Сионий, са стенописите в централния храм на Бачковската света обител. Видео – Дима Шопова. Монтаж – Валя Ковачева.

Източник: БТА

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal