Начало » Новини » Светът » Резолюция на ЕП призовава Европейската комисия да осъди преследването на християни

Резолюция на ЕП призовава Европейската комисия да осъди преследването на християни

In other languages: ENGR

Автор: Александър Иванов

Европейският Парламент призовава Комисията официално да осъди преследването на християни, по-специално от ислямистки групи, и да разгледа въпроса в двустранен диалог със съответните държави. Това съобщава OrthodoxTimes.

Френският евродепутат г-жа Доминик Билде представи предложението, в което тя споменава, наред с други неща, горното, в контекста на член 143 от Правилника за дейността на Европейския Парламент.

По-конкретно, френският евродепутат посочва, че на 12 януари 2021 организацията „Portes Ouvertes“ публикува глобалния индекс на преследване срещу християни за 2020, според който „340 милиона християни са преследвани или дискриминирани по целия свят заради вярата им“. Освен това броят на убитите християни се е увеличил от 2983 на 4761, което е 60% увеличение за една година.

Тя подчертава, че 91% от християните са били убити в Африка, включително Нигерия, където са били убити 3 520 християни.

Освен това доклад, представен от Джеръми Хънт, тогава британски външен министър, разкрива, че през 2019 християните са били най-преследваната религиозна група в света.

Доминик Билде взе предвид всички горепосочени цифри в предложението, което тя представи на Европейския Парламент, и поради това тя призовава Комисията „официално да осъди преследването на християни, по-специално от ислямистки групи, и да разгледа въпроса в двустранен диалог със заинтересованите държави“.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal