Начало » Новини » България » Премиерът Борисов посети новия Храм в град Варна | VIDEO & СНИМКИ

Премиерът Борисов посети новия Храм в град Варна | VIDEO & СНИМКИ

Премиерът Бойко Борисов е на посещение във Варна. Той се включи на живо във фейсбук от най-новата църква в града – „Свети Прокопий Варненски“. С него е и кметът на Варна Иван Портних.

Правителството отпусна половин милион лева за довършителните работи на църквата, чийто строеж започна преди 12 години.

“Радваме се, че във Варна има още един храм”, заяви преди минути премиерът, който дойде на посещение в новоосветената църква.

Църквата “Св. Прокопий Варненски“ е първата във Варна, която се изгражда за последните 100 г. Тя беше завършена преди дни с помощта на дарения и помощ от общината и държавата, като само изографисването струваше повече от 600 000 лв..

Местната власт е отпуснала около 1,4 млн. лв., а Министерски съвет – 500 000 лв., като с 200 000 от тях беше направен ремонт на покрива на Катедралния храм „Св. Успение Богородично“.

Варненският и великопреславски митрополит Йоан благодари на премиера Борисов и на кмета на града Иван Портних за оказаната помощ.

“Вие винаги сте ни помагали, вие сте човек на църквата. В знак на благодарност Ви награждаваме с най-високия орден на епархията “Св. апостол Андрей първозвани”, каза Митрополит Йоан.
Освен ордена, министър председателят получи в дар и икона на Божията майка, изрисувана от стенописците на църквата.

Придружаващият Бойко Борисов, министър на финансите Кирил Ананиев получи почетен знак на епархията. С орден „Свети Прокопий Варненски“ беше почетен кметът на Варна Иван Портних, който се връчва за първи път в историята на епархията.

Варненският владика изказа и голямата си благодарност към високите гости, че по време на пандемията българската църква не е била затворена.

Източник: БНР

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal