Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще намали правомощията на съда, който спря преименуването на „УПЦ–МП“ в Руска Църква на Украйна

In other languages: UKR

Автор: Doxologia INFONEWS

Днес президентът на Украйна г-н Володимир Зеленски обяви три законопроекта, свързани със съдебната реформа в страната. Единият от тях ще намали правомощията на Окръжния административен съд в Киев. Именно този съд, въпреки закона спря преименуването на „Украинската Православна Църква – Московска Патриаршия“ (УПЦ-МП) в Руска Православна Църква в Украйна (РПЦвУ).

За тези промени съобщиха от пресслужбата на Кабинета на президента Зеленски.

Религиозната структура на Московската Патриаршия в Украйна съгласно Свещените Канони не може да носи наименованието „Украинска Православна Църква“. След като има издаден Томос за автокефалия на Православната Църква на Украйна, друга религиозна структура няма право да носи това или подобно наименование.

Отделно, Московската Църква развива противоканонична религиозна дейност в диоцеза на автокефалната Православна Църква на Украйна, което представлява сериозно канонично нарушение.

Окръжният административен съд в Киев, удовлетвори иска на „УПЦ-МП“ за отмяна заповедта на министерство на културата на Украйна от април 2019 г. По този начин, процесът по преименуване беше спрян.

Ще припомним, че през декември 2018 г. Върховната Рада на Украйна задължи „УПЦ-МП“ да посочи в наименованието си принадлежността си към Руската Православна Църква. След приемането на закона, депутатите се сбиха в залата на Парламента.

Тогава РПЦвУ нарече закона, че е противоконституционен и заяви, че нарушава правото на свобода на религията и дискриминира „милиони“ украински вярващи на религиозна основа.

Ден преди това привърженици на руския религиозен окупатор организираха митинг срещу преименуването на религиозната структура на Московската Патриаршия в Украйна.

Източник: Релігійна правда


Donate to Doxologia INFONEWS: IBAN BG83STSA93000024673844

 

Follow us on Twitter: @doxologiainews

 

Follow us on Facebook page: @doxologiainfonews

 

Join our Facebook group: @doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram: @doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте: @doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel: @doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube: @doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎