Предстоятелят на Украинската гръко-католическа църква осъди домашното насилие и призова духовенството да отговори адекватно на това предизвикателство

Автор: Александър Иванов

„Периодът на тази пандемия, причинена от коронавируса COVID-19, се превърна в особено предизвикателство за семействата. През това време станаха известни нови случаи на домашно насилие, по-специално на мъже срещу жени и деца. Не можем да пренебрегнем този проблем, защото Църквата трябва да бъде на първо място в съхраняването на семейните ценности.“ – това подчерта Върховният архиепископ на Украинската гръко-католическа църква г-н Святослав Шевчук, цитиран от пресслужбата на УГКЦ.

Архиепископът насочи вниманието на своите клирици към въпроса за домашното насилие. По-конкретно, той подчерта, че „свещениците трябва да реагират адекватно на тези предизвикателства и да противодействат на насилието в духа на християнската доктрина за семейния живот“.

Архиепископ Святослав поясни също, че „проблемът с домашното насилие създава трамплин за манипулации и дискредитиране на институцията на семейството като богоустановен съюз. Следователно борбата с домашното насилие е реална стъпка към защитата на семейството“.

Върховният архиепископ на Украинската гръко-католическа църква заяви, че „УГКЦ никога не е стояла настрана от проблемите в семействата“. По-конкретно, УГКЦ участва в проекта „Прекратяване на насилието“, който се реализира от Института за религиозна свобода с участието на Всеукраинския съвет на църквите и религиозните организации. „По този начин, като работим заедно, искаме да помогнем на всяко семейство да създаде атмосфера на любов, взаимно уважение, доверие и приемане за всеки член на семейството. Това се отнася за отношенията между съпрузи, родители и деца. Ето защо е важно да говорим по тази проблематика в нашите религиозни общности, защото благодарение на просветната дейност ние ще спасим семействата“ – подчерта предстоятелят на Украинската гръко-католическа г-н Святослав Шевчук

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal