Полтавагаз прекъсна газоснадбяването на Храм на Руската Църква в Украйна заради кражба на газ | СНИМКИ

In other languages: UKR

Автор: Doxologia INFONEWS

На 09 февруари 2021 г. газовата компания „Полтавагаз“ прекъсна доставките на газ на Храма на Света Троица, който се намира на територията на Монастира Въздвижение на Светия Кръст (Руска Църква в Украйна – РПЦвУ) след направена проверка, където се установява, че газовият котел е много по-мощен от измервателния уред и не отчита всички количества консумирана газ. От религиозната общност считат, че по погрешка са изключени от газопреносната система, което обаче не се оказва вярно. За това съобщава Бабель като се позовава на местната медия Полтавщина.

От газовата компания обвиниха служителите от Храма в кражба на газ и поради тази причина специалистите на компанията са запечатали оборудването и са прекъснали газоснабдяването.

Те имат два котела. Единия от тях е голям и консумира повече газ, отколкото броячът отчита. Тоест, броячът работи максимално, но не отчита реалния обем на разхода на газта. Отделно те имат определен брой нерегистрирани уреди, които използват газ, чиято проектна и техническа документация не съответства на техния брой, както и на техния капацитет. По същество това си е кражба на газ. Запечатали сме неоторизираното оборудване и сме готови за диалог с религиозната общност. Но засега никой от тази религиозна общност не е осъществил контакт с нас“, Александър Чухрай, председател на Управителния съвет на Полтавагаз.

Служител на котелното в Храма разказва, че котелът и измервателният уред са монтирани от газаджии и до момента са нямали оплаквания. Според неговите думи са взели погрешно решение, т.е. вината е тяхна.

По-късно зам.-предстоятеля на Храма на Света Троица отец Алексей Скрилник заяви, че общността „е признала за своите недостатъци“ (отстранила ги) и ще приведе своята документация в съответствие с изискванията на Полтавагаз. Отец Алексей е разговарял с началника на газоразпределителната ситема в Полтава Юрий Самсонов като му изказва най-големи благодарности за диалога и разбирането на проблема.

Междувременно вярващите, които се черкуват в Храма се оплакват пред Градския съвет и Областната държавна администрация в Полтава, че в Храма е много студено по време на богослужение.

Източник: Релігійна правда

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal