ПОЗОРНО: Скандалният руски Митрополит в Украйна Лука Коваленко нарече над 35 милиона украинци, членове на ПЦУ „турски еничари“, а Вселенския Патриарх „турски гражданин, подчинен на САЩ“

In other languages: UKR

Автор: Doxologia INFONEWS

Скандално известният руски Митрополит в Запорижия Лука Коваленко реагира по особен начин на призива на Свещения Синод на Православната Църква на Украйна (ПЦУ) към Руската Църква в Украйна да приемат Томоса за автокефалия и да започнат контруктивен диалог.

Лука Коваленко всъщност е убеден, че Руската Църква в Украйна е получила „Томос“ Московската Патриаршия за „пълна административна независмост“ преди ПЦУ.

Първо, Руската Църква в Украйна е част от Московската Патриаршия и няма абсолютно никаква автокефалия както de jure, така и de facto.

Второ, припомняме, че Томоси за автокефалия в Православната Църква може да преподоставя съгласно Свещените Канони и вековната традиция на Църквата само и единствено Вселенският Патриарх по решение на Светия и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия. Всички останали издадени „Томоси“ от другите поместни Църкви нямат никаква каноническа стойност и представляват просто един лист хартия.

Обратното твърдение представлява еклисиологична ерес, разпространявана от Москва и нейните агенти Митрополити и Епископи в различни поместни Църкви.

(Обновено в 18:23 ч.)

Томосопоклонението в структурата на ПЦУ изключва поклонението пред Бога. Фактът, че тази духовна блудница е държанка на Държавния департамент на САЩ и ходи като наложница при истанбулския султат в расо, вече не се поставя под съмнение. За какъв диалог със схизматици и еретици можем да говорим, след като имаме напълно различни духовни ценности?.. Нашата Църква се моли на Троичния Бог, а ПЦУ на своята „Троичност“. За тях „Отец“ е чичо Сам, синът му е г-н Архондонис и всички те са обединени от Томоса…. Всичко това е създадено от чичо Сам и неговия робски лоялен турски субект Архондонис, а тези клоуни в раса се опитват да наложат като обществено мнение своите изявления относно това, че УПЦ (Руска Църква в Украйна – Бел. авт.) води т.нар. „Хибридна война“ и е „проводник на руската политика“, заявява с най-голям цинизъм, безочие и омраза скандалният руски Митрополит в Украйна Лука Коваленко.

На своя Telegram-канал Лука Коваленко, който беше замесен в разпространението на наркотици, вероятно и ги използва за лична употреба, нарече над 35 милиона православни украинци, членове на Православната Църква на Украйна „турски еничари“ и самата ПЦУ „духовна блудница и държанка“, а Вселенския Патриарх „турски гражданин, подчинен на Държавния департамент на САЩ“, „истанбулски султан в расо“, „робски лоялен турски субект“ и прави сравнение със Светата Троица, което показва психическото състояние на всичко друго, но не и Епископ Лука Коваленко!

Лука Коваленко като представител на Руската Църква в Украйна, която развива противоканонична религиозна дейност нарече ги нарече също и „еретици и разколници“ като заяви, че те имат „напълно различни духовни ценности“.

Лука Коваленко заяви също да не се вярва на твърденията, че Руската Църква в Украйна води хибридна война и прокарва руската политика в Украйна. Тези негови твърдения не могат да бъдат доказани, тъй като и с просто око се вижда, че Руската Църква в Украйна е политически лост на Кремъл за контрол на рускоезичните украинци и настройването им срещу Украйна, украинския етнос и култура, но и не на последно място срещу Православната Църква на Украйна и Вселенската Патриаршия.

Всички разбират какво се случва сега в Украйна, кой всъщност управлява тук и провежда настоящата политика на подчинение…., която включва духовни терористи, преоблечени в раса от клона на мафията в Истанбул“, пише изпадналият в еклисиологична ерес руски Митрополит Лука Коваленко, в чиято Епархия негови клирици с негово знание развиват търговия с наркотици.

Да наречеш канонични Епископи „духовни терористи“ и „облечени в раса от клона на мафията в Истанбул“, наричайки Майката Църква „истанбулска мафия“ говори за него, че е човек с изключително деградирала психика, човек без ценности и човек, който не само че не бива да бъде Епископ, дори редови монах, а направо да бъде настанен в психиатрично заведение до пълното му излекуване.

Относно расата можем да каже само слава Богу, че клириците от ПЦУ започнаха да подменят руските раса, калимавки, одежди и привички с православни такива, доближавайки се до истинските православни традиции.

Източник: Релігійна правда


Donate to Doxologia INFONEWS: IBAN BG83STSA93000024673844

 

Follow us on Twitter: @doxologiainews

 

Follow us on Facebook page: @doxologiainfonews

 

Join our Facebook group: @doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram: @doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте: @doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel: @doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube: @doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎