ПОЗОРНО: Архимандрит Никанор от Софийска Митрополия нарече християните „мравки“ и „самозабравили се нагли и арогантни фарисейски типове“, сравнявайки ги с националния герой Васил Левски

Автор: Doxologia INFONEWS

Архимандрит Никанор (Мишков) (Christo Mishcoff), Игумен на Църногорския Монастир (Свещена Митрополия на София), направи скандални и позорни изявления в социалната мрежа Facebook във връзка с обсъжданата „святост“ и „канонизация“ на националния герой Васил Левски.

Според Архимандрит Никанор, днешните християни са „мравки“ и „самозабравили се нагли и арогантни фарисейски типове“, в сравнение с Левски, който се е отрекъл от Господа Иисуса Христа и Църквата.

«СПОРОВЕТЕ ЗА ВАСИЛ ЛЕВСКИ
Между православните у нас
Учудвам се, като следя такива дискусии, как може да сме толкова тотално духовно неадекватни, такива самозабравили се нагли и арогантни фарисейски типове. Всички ние като християни сме едни мравки в сравнение с него – „отреклия се“. Та ние с вас ли, драги мои читатели, обичаме Бога повече от този човек?!
И за себе си говоря.
Левски ли да има нужда от реабилитация, дали пред Бога, дали пред хората…
„НАРОДЕ????“
» – написа Архимандрит Никанор на страницата си във Facebook.

Преди да отправим нашата остра забележка към ръководството на Свещената Митрополия на София, която да започне не само да просвещава и ограмотява своите клирици, но и да осъщестява поне някакъв минимален контрол върху поведението и действията им в социалните мрежи, бихме искали да обясним на Високопреподобния Архимандрит г-н Никанор защо неговото поведение като клирик е недостойно и непристойно за сана, който той носи.

Факт е, че Васил Левски е национален герой за българите. Но Архимандрит Никанор ако пожелае да се образова богословски, въпреки че богословското образование в България не е критерий за грамотност, ще разбере, че има разлика между националните герои и Христовите герои. Националните герои са пострадали за земното, Христовите – за небесното.

Сравнението, което Архимандрит Никанор прави между православни християни и един национален герой, не само, че е несъстоятелно и глупаво, но е и обида, гавра и брутална хула спрямо всички християни, спрямо Светиите, засвидетелствали за Христа/причислени към лика на Светиите след смъртта на Левски, но също така и спрямо Светия Дух, който действа в Църквата, съответно и в християните.

Нима Свети Нектарий Егински, Свети Паисий Светогорец, Свети Порфирий Кавсокаливит, Свети Силуан Атонски и прочие не са Светци, а са „мравки“, защото не са на „висотата“ на Васил Левски, който е извършвал престъпления, с които да подпомага националната борба и които престъпления от християнска гледна точка са неприемливи.

Нима Архимандрит Никанор казва, че Васил Левски е кулминацията на християнството, а след него всички християни са „мравки“?

Факт е, че през своето време Васил Левски е извършвал множество престъпления и убийство, захвърлил е расото и се е отрекъл от Господа и от Църквата, което според Архимандрит Никанор явно е похвално и е пример за подражание. Самият Васил Левски е хулил многократно Бога и Светото Писание.

Кратък анализ на неговия безбожнически живот е направил историкът Стефан Чурешки (1966–2012), който можете да прочетете тук.

От текста на Архимандрит Никанор става ясно, че той приема за нормалност престъпленията, които е извършил Васил Левски, и счита, че Левски със своите престъпления и същевременно национални успехи е много по-достоен от днешните християни, които може да нямат национални успехи, но не извършват престъпления и обичат Бога и Църквата.

Същевременно, в коментарите на предходната публикация на Архимандрит Никанор, в която той публикува омилия на Архимандрит Вартоломей Есфигменски, потребител отправя остра и критична забележка (тук & тук) към Архимандрит Никанор: „Да се надяваме с Вашите песни и танци, постоянното кибичене във фейсбук и коментари, да си намерите мястото на осъзнат монах. Там където е мястото на монаха – молитвата, а не да давате само акъл, дайте пример и се съберете малко, защото Вашата разюзданост няма край. Впрочем на монасите и някои свещеници трябва да се забрани фейсбук. Тук няма проповед, а клюкарщина. Нивото е изключително ниско.

В отговор на тази забележка, друг свещеник от Софийска Митрополия, близък на Архимандрит Никанор – свещеник Константин Стойчев – отправя заплахи към авторката на критичната забележка, като дори я призовава ако пожелае да напусне Църквата: „Затова апостола казва: Жените в църквата да мълчат. Май нищо не сте разбрали от проповедта за митаря и фарисея. Осъждайте себе си, нас клириците има кой да ни съди, ако не ви харесва, синагогата още е отворена, фарисеите там ви чакат. Фейсбука е социална медия, тук може да се проповядва извън църквата и много духовници го правят, не за да се правят на велики, а за духовна полза на вас, миряните. Така че, затваряте си устите и се смирявайте и не изкушават другите със злобните си коментари.

Отец Константин Стойчев

Нима Христос би изгонил хората от Църквата? Или по-скоро ще започне от висшия клир надолу.

А по-нататък двамата духовници – Архимандрит Никанор и свещеник Константин – разискват какъв е полът на авторката на критичната забележка: „Трол. Не е ясно жена или мъж. По-скоро е от третия пол.

Важно е да се подчертаят езикът и омразата, които използват силно изявени във фейсбук пространството клирици на Българската Патриаршия.

В по-ранна публикация, в групата Doxologia INFONEWS, свещеник Серафим (Огнян) Рангачев (Софийска Митрополия) нарича гръцкия национален герой Павлос Мелас – „военнопрестъпник“, но Архимандрит Никанор не е много съгласен с това, добавяйки следното:

А, отче. Павлос Мелас не е военнопрестъпник. Той си е една обикновена мародерска мърша. “Арно му стори Митре Влахот“!

Отец Серафим (Огнян) Рангачев

Явно Архимандрит Никанор разграничава убийствата – ако е срещу българи е лошо, но ако е срещу гърци е нещо „хубаво“ и „прекрасно“. И това са размисли на монах, който би трябвало повече да се моли и да стои в Монастира си, отколкото да обижда вярващите и да стои във виртуалното пространство, безцелно и във вреда за себе си и околните.

Когато един българин убие зверски един грък, тогава го правим герой, но обратното е невъзможно. Тогава това лице става „мърша“ за Архимандрит Никанор.

Архимандрит Никаноре, дали нашият Господ Иисус Христос, за Когото вероятно проповядвате, или би трябвало да проповядвате, би проявявал такова поведение?

За съжаление, в българските учебници по история има доста лъжи и неверни факти, които десетки години настройват българите срещу техните съседи. Българите са изкарвани като жертви, а гърците, сърбите, румънците като изверги. И това се приема за нормално от един клирик, който трябва да проповядва за Христос и любовта, а не за омразата и ненавистта. И който клирик трябва да прости, а не да припомня, наливайки масло в огъня.

Нека оставим тези исторически неясноти и неразбории за обективните историци, които да изчистят българските учебници от лъжите.

Архимандрит Никанор продължава: „За крастовото куче Мелас и неговите родини може да се говори още по-цветисто, както и за престъпния му вдъхновител Каравангелис, на който като му стане много жега, го пращат да се охлади в тартара“…

Освен, че продължава да сипе цинизми, обиди и дори заявява, че може да бъде още по-циничен в езика си като нарича блаженопочившия Митрополит на Кастория Германос Каравангелис (Вселенска Патриаршия) „престъпен вдъхновител“, Архимандрит Никанор от Софийска Митрополия дори ни уверява, че Митрополит Германос се намира „в тартара“. Не знаем, дали това е „прозрение“ на Архимандрит Никанор, или ни го заявява като спомен от „личното си посещение в тартара, където е видял този Митрополит“.

Относно личността на приснопаметния Митрополит Германос Каравангелис, в българските учебници по история има само и единствено негативни писания, разкривайки по този начин липсата на каквато и да е обективност в българския прочит на българската история. Но ако човек си направи една задълбочена историческа справка ще установи, че по-голямата част от българските твърдения са абсолютна лъжа.

Нека да не забравяме, че българските екзархисти са убивали православни гърци и свещеници, които са били членове на Вселенската Патриаршия – всичко това е документирано. Включително българските войници са убивали монаси; има убити Архимандрити и дори Митрополит по изключително зверски начин! За всичко това не се споменава и дума в българските учебници по история, но иначе за Митрополит Германос Каравангелис са изписани куп лъжи, и то с цел, за да се прикрият престъпленията на българските безбожни екзархисти в Македония.

Хубаво е човек да знае повече езици, да чете и да мисли, преди да твърди неща, за които няма доказателства; и не на последно място човекът, особено духовникът, трябва да има вяра в Бога, за да може да прости грешките на своите предци и да не допуска техните грешки.

Не това обаче е същността на темата.

За Архимандрит Никанор няма проблем гръцки национален герой да бъде наречен „мърша“ и да се твърди, че Митрополит на Вселенската Патриаршия „е в тартара“, но ако е обратното – ще надигне въстанически вой.

Не сме чули от гърци да говорят за Васил Левски, Христо Ботев, Тодор Каблешков и пр., че са „мърши“, или пък да казват, че Екзарх Антим I е в ада заради това, че е един от инициаторите за създаването на схизматичната Българска Екзархия, която оглавява, и по този начин изважда извън Църквата милиони българи за период от 73 години!

И въпреки безбройните канонични престъпления на Екзарх Антим I (просто Антим, защото е низвергнат от сан съгласно Свещените Канони), вкл. низвержението му от сан от Майката Църква и пр. канонични нейни действия, не дава повод на никой грък или клирик на Вселенската Патриаршия да заявява, че Антим „е в ада“, и други цинични изрази по адрес на предводителя на българската схизма.

И тук се разкрива гръцкото духовно, морално и интелектуално ниво, подплатено с църковно съзнание и любов към ближния, макар нашите братя и сестри от Гърция и Константинопол да имат забележки по много въпроси и поведението на някои български клирици, които само по книга се водят клирици, но с нищо друго не го потвърждават, понеже съзнанието е им всякакво, но не и църковно. А за любов към ближния да не говорим.

Жалко, че такова поведение на изявени фейсбук клирици се толерира мълчаливо или явно от някои Архиереи на Българската Патриаршия; слава Богу не от всички.

Оказва се, че немалка част от силно изявените във Facebook клирици на Българската Църква създават омраза и ненавист между хората, спорят по исторически въпроси без да са компетентни и за които дори специалистите историци не могат да дадат отговор или решение на съотвения казус, обиждат вярващите християни с най-различни цинични изрази, които накърняват тяхното достойнство и Божия образ в тях, създават дискриминация между мъжете и жените, използвайки необмислено, неразумно и без съответното точно тълкувание цитата 1 Коринтяни 14:34Жените ви в църквите да мълчат: тям не е позволено да говорят, а да се подчиняват, както казва законът“.

Хубаво е православен клирик, който, макар и неуместно, реши да се позове на Светото Писание в съответен казус, да не използва цитати от Писанието като протестант, измисляйки си собствено тълкувание, както му е угодно, а да се обърне към Светите Отци, които ясно са подчертали каква е била идеята и замисълът на призива на Свети Апостол Павел пред жителите на Коринт, съответно и към всички нас.

Според отец-Константиновото тълкувание на 1 Коринтяни 14:34, когато жените ласкаят клириците, тогава могат да говорят, но когато им казват истината и ги разобличават – трябва да мълчат, или ако не им изнася – да напуснат Църквата.

Що за пастирско поведение!

От Doxologia INFONEWS призоваваме и настояваме клирикът на Софийска Митрополия Архимандрит г-н Никанор публично да се извини на всички християни, за това, че ги обиди и ги сравни с един национален герой, на когото му се придават фалшиви качества на святост, каквито той не притежава видно от неговото житие, изпълнено с антицърковни и богохулни възгледи, изказвания и някои престъпни деяния.

Призоваваме и настояваме свещениците Константин и Серафим също да се извинят за своето поведение. Заради това, че единият похули паметта на гръцкия национален герой, създавайки омраза срещу гръцкия народ, а другият заради това, че се отнесе грубо, арогантно и недостойно към жена-потребител във Facebook, в отговор на нейна критична забележка към Архимандрит Никанор.

От Doxologia INFONEWS припомняме, че Свещеният Синод на Българската Патриаршия, „след като със задълбочено внимание разгледа публични изяви на духовници от БПЦ-БП и след обстойни разисквания върху неподобаващи за църковните ред и дисциплина медийни прояви“, по време на своето заседание на 18 февруари 2014 и с писмо от 05 март 2014 до Свещените Митрополии на Българската Патриаршия, заяви, че „категорично забранява на Високопреосвещените епархийски митрополити, Преосвещените епископи, всечестните клирици и преподобните монашестващи публично да отправят, каквито и да било обвинения срещу духовници и православни християни, извън предвидените разпоредби на Свещените канони и Устава на БПЦ-БП“.

Също така, от Doxologia INFONEWS съветваме всеки Митрополит в България да си регистрира официален акаунт в социалните мрежи (които са съвременните медии), и така да осъществява контрол върху изявите на своите клирици.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal