От Република Северна Македония изпратиха фалшиви данни за включването в списъка на ЮНЕСКО на византийски храм край Преспанското езеро

In other languages: GR – NMK 

Автор: Doxologia INFONEWS

Във време, когато Република Северна Македония очаква Агенцията на Организацията на обединените нации (ООН), която освен образованието и науката се занимава със защитата на културното наследство, да реши дали Охрид ще остане в световния списък на природните и културните забележителности, властите в Република Северна Македония извършиха нов сериозен гаф в ЮНЕСКО.

Информацията е получена от няколко европейски и балкански експерти, които си сътрудничат с базираните в Париж органи на ЮНЕСКО. Те си задават въпроса „как е възможно някой в Република Северна ​​Македония да излъже секретариата и експертите на тази агенция, като е предоставил невярна информация относно кандидат паметник, който да бъде включен в списъка със защита на световното културно наследство“.

Въпросният паметник е византийска църква на Свети Георги в село Курбиново, близо до Преспанското езеро, която датира от 12 век. От министерството на културата на Република Северна Мекедония изглежда са изпратили фалшива информация относно обекта за да подсилят „досието“ за включването на паметника в списъка, което предизвика ответна реакция от страна на ЮНЕСКО. „Става въпрос за аматьорство от най-нисък клас, което причини голям срам на страната“, заявяват от Expres.mk.

Експерти от Република Северна Македония дискретно предлагат да не се пише по тази тема (медийно затъпнение – Бел. авт.), защото е голям срам за страната, който не може да бъде премахнат в продължение на много години“, допълват от Expres.mk.

Призивите им да не пишат по темата се основават на опасението, че фалшифицираните данни, изпратени до ЮНЕСКО, ще предизвикат политически дебат с някои от съседите (имайки предвид Гърция и България – Бел. авт.), които могат да използват скандала за свои цели, целящи да докажат, че Република Северна Македония фалшифицира цялата си история (това е истина – Бел. авт.)“, подчертават от изданието.

След скандала с византийския храм в село Курбиново става ясно, че Охридското езеро и историческият град Охрид „могат да останат без наименованието защитено природно и културно наследство“, заради безразборното строителство и пълното безхаберие на местните власти, както и това, че управляващите в страната „не могат да направят основни неща като изпращане на реална информация за един от най-красивите исторически, културни и религиозни паметници в страната“, отбелязват от Expres.mk.

С други думи, има голяма опасност регионът около Охрид да загуби привилегията си да бъде в защитен режим.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal