Остро осъдително изявление на Йерусалимския Патриарх Теофил III относно нападението срещу румънски Храм в Йерусалим

In other languages: EN GR

Автор: Александър Иванов

Според видеозаписи от камери за наблюдение, преди три дни израелски заселник е извършил нападение срещу Храм на Румънската Църква в Йерусалим, в квартал Мусрара в окупиран Йерусалим, предава палестинската агенция за новини Wafa.

Записите от камерите показват как заселникът разбива ключалката на една от портите на Храма, като унищожава и една от камерите, която е наблюдавала към портата. Според информацията, инцидентът се е случил в нощта на 02 февруари 2021.

Негово Божествено Блаженство Йерусалимският Патриарх Теофил III осъди атаката, „извършена в Йерусалим от израелски екстремист срещу сестринската Православна Църква в Румъния“.

Нападенията от страна на израелски екстремисти срещу храмове и джамии в Йерусалим са тревожно нарастващи и неспособността на официалните власти да се справят с това, а също и тяхната толерантност към подобни терористични актове, определено ще доведат до по-голямо разпалване на конфликта в Светия Град Йерусалим, и ще го държат далеч от постигането на мир и стабилност.

Призоваваме международната общност да се намеси, като започне диалог с израелското Правителство с цел прекратяване на тези терористични атаки и прекратяване на непрекъснатите опити на екстремистки израелски групи да променят мозайката на града на Йерусалим чрез насилие, чрез сплашване на християнски и мюсюлмански поклонници, чрез нападение на духовници, изписване на графити на омраза по стени и врати на храмове и джамии, както и за прекратяване на техните отвратителни опити да контролират църковните имоти, използвайки усукани методи и чрез корумпирани сделки, изпълнени с подкуп, изнудване и незаконен натиск.“ – казва в изявлението си Негово Блаженство Йерусалимският Патриарх Теофил III, и подчертава, че „този терористичен акт отразява напълно степента на омразата от страна на израелските екстремисти към Християнството като цяло, и по-конкретно към Православната Църква“.

Рамзи Хоури, председател на Висшата президентска комисия по църковните въпроси, категорично осъди нападението, като заяви, че то е резултат от безнаказаността на крайните израелски заселници, които извършват нападения срещу християнски и мюсюлмански свещени места, особено в окупиран Йерусалим.

Хоури директно обвини израелските окупационни власти за тази атака и за всички предишни атаки срещу свещени места. Той призова всички религиозни и международни организации да работят според своите отговорности и „да предприемат действия срещу онези, които се опитват да вкарат региона в религиозен конфликт“.

Свещеността на нашите храмове и джамии в Палестина е осквернена, наследството на нашите предци е поругано, люлката на Христос и пророка Мохамед са осквернени“ – заяви Хоури в послание към света. „Искаме ефективни и възпиращи действия, искаме международната общност да се намеси и да сложи край на тези нарушения.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal