Московският Патриарх: Присъствието и писанията на някои много надменни свещеници в интернет са причина за критиката срещу Московската Патриаршия

Автор: Александър Иванов

Московският Патриарх Кирил е притеснен заради възраждането на стереотипите на съветския атеизъм, предава Интерфакс.

Патриарх Кирил смята, че причината за критиките към Московската Патриаршия е, от една страна, „нарастващото ѝ влияние в обществото“, а от друга, „неумелото присъствие на отделни клирици в интернет“.

Според социологическите проучвания, Църквата е една от трите институции, на които обществото се доверява най-много. Но ако влиянието на Църквата върху обществото се увеличи, тогава съпротивата срещу това влияние също се увеличава“ – каза Патриархът по време на заседание на Висшия църковен съвет в Москва на 11 февруари 2020.

Предстоятелят на Православната Църква в Русия се оплака, че „някои стереотипи на атеистична пропаганда, дошли от миналото се възраждат в съвременното общество“. В същото време, както отбеляза той, „не само рудиментите на старата атеистична пропаганда се възраждат, но възникват и нови идеологически щампове, породени от секуларната философия и секуларния начин на живот, които понякога се превръщат в оръжие в борбата срещу Църквата“.

В тази връзка Патриарх Кирил призова свещениците-блогъри „да се отнасят отговорно към онова, което говорят и пишат в мрежата“.

Наравно с блестящите примери за работа в социалните мрежи и Интернет, ние също имаме опит с много неумело уеб присъствие. В резултат на това, мощна критика пада върху някои изявления на духовници; понякога образът на свещенослужителя, изявен в интернет пространството, не съответства на идеала, който се е формирал в културната традиция на нашия народ“ – каза Патриарх Кирил.

Обръщайки се към Висшия църковен съвет, той призова „да се помогне на свещенослужителите да не допускат грешки, да бъдат предпазвани от някои техни действия и думи, отрицателното въздействие на които върху аудиторията е много добре забележимо за всички“. А такива грешки, според Патриарх Кирил, „свещениците правят от прекалена надменност“.

Патриарх Кирил също призова „представители на Църквата в Русия да се въздържат от участие в политиката“. „Днес ние трябва особено да спазваме тези принципи и да поддържаме един вид трансцендентност, да не се включваме в политически дискусии и ако възникне такава необходимост, да се включваме само и единствено, за да защитаваме духовните и нравствените основи на човешкия живот.


Donate to Doxologia INFONEWS: IBAN BG83STSA93000024673844

 

Follow us on Twitter: @doxologiainews

 

Follow us on Facebook page: @doxologiainfonews

 

Join our Facebook group: @doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram: @doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте: @doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel: @doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube: @doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎