Москва е уплашена от повишението в „Старец Митрополит на Халкидона“ на известния с твърдата си антируска позиция Митрополит Емануил Адамакис

In other languages: UKR

Автор: Doxologia INFONEWS

Религиозните наблюдатели в Московия (Русия) изразиха загриженост, че Митрополит Емануил Адамакис, който до 16 февруари 2021 г. беше Митрополит на Галия (Франция) е повишен в Старец Митрополит на Халкидона има големи шансове да наследи сегашния Вселенски Патриарх г-н г-н Вартоломей. Това съобщава руският ресурс в Телеграм „Religion today“.

Авторите отбелязват, че за Митрополит Емануил това е явен ръст в Църквата, понеже Старейшата катедра на Халкидона е втората по-чест след катедрата на Константинополската Архиепископия, оглавявана от Вселенския Патриарх. Също така по време на богослуженията по старшинство Старецът Митрополит на Халкидона винаги стои след Вселенския Патриарх.

„Всъщност това означава, че Митрополит Емануил Адамакис е един от двамата основни претенденти да наследи 80-годишния Патриарх Вартоломей. Ако Митрополит Емануил в бъдеще оглави Вселенската Патриаршия, това означава само едно за Руската Православна Църква – отношенията с Константинопол ще продължат да се влошават, тъй като той е известен със своята твърда антимосковска позиция“, се казва в руския ресурс на Телеграм канал.

Припомняме, че Светият и Свещен Синод на Вселенската Патриаршия на своето заседание на 16 февруари 2021 г. избра да премести Митрополита на Галия Емануил в Старейшата Митрополия на Халкидона, повишавайки го в Старец Митрополит на Халкидона.

Старецът Митрополит на Халкидона г-н Емануил е известен в Украйна с многократните си посещения като личен представител на Вселенския Патриарх. Под неговото председателство като специален Патриаршески Екзарх на 15 декември 2018 г. в Света София Киевска се проведе Обединителният събор за създаването на Православната Църква на Украйна, която получи своя Томос за автокефалия от Вселенския Патриарх на 05.01.2019 г.

Източник: Релігійна правда

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal