Митрополитът на Швеция Клеопа поздрави новия Сръбски Патриарх Порфирий

In other languages: EN – GR

Превод: Йордан Георгиев

ПОЗДРАВИТЕЛНО ПИСМО
ЗА ИЗБОРА
НА ПАТРИАРХА НА СЪРБИЯ ПОРФИРИЙ

До Негово Преосвещенство Епископ Доситей
Сръбска Патриаршия
Стокхолм

Ваше Преосвещенство Епископ Доситей,

Пиша, за да изкажа най-дълбоките си съболезнования за смъртта на любимия Ви Патриарх Ириней. Бях дълбоко натъжен, когато бях информиран за истински тъжната новина, и бързам да изразя моето съчувствие, молитви и подкрепа от името на целата Свещена Митрополия на Швеция и на цяла Скандинавия през тези трудни моменти. Беше отслужена Панихида в катедралата на Свети Георги в Стокхолм, веднага след неговото преставяне в Господа.

Говорейки от личния си опит, който натрупах през седемте си години пастирство като Митрополит на Швеция, имах благословение спомени от последното посещение на покойния Ви патриарх в Стокхолм и за нашето сътрудничество.

Моля се, Бог да даде вечен покой на неговата душа и да осигури на Църквата Му балсам за утеха, за да облекчи мъката ви и да изпълни сърцата ви с надежда с оглед на това предизвикателство.

Не се съмнявам, че изборът на новия Ви Патриарх миналата седмица, Негово Блаженство Порфирий Перич, бивш Митрополит на Загреб и Любляна, е проява на Божия Промисъл. Ще запазя Него и Ваше Преосвещенство в своите молитви регулярно с дълбока признателност, тъй като за мен беше чест са се срещна лично с него по време на заседанията на Общото събрание на Конференцията за европейските църкви (КЕЦ) в Нови Сад, през май 2018 г. Нашите разговори бяха проведени строго на гръцки език, тъй като Негово Блаженство е участвал в програмата за следдипломно обучение на Атинския университет.

Бих искал също така да знаете, че Негово Всесветейшество Вселенският Патриарх Вартоломей поздрави новия Патриарх по телефона, както и писмено.

Ваше Преосвещенство,

Предавам ви моята постоянно присъствена подкрепа, която се активира и засилва от моите молитви към нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Моля, не се колебайте да ми се обадите и да дойдете да ме видите в централата на Метрополията в Стокхолм, тъй като вратите на моя офис са винаги отворени за Вас по всяко време на деня.

За мен ще е чест да Ви разведа в наскоро обновената Катедрала на Свети Георги и лично да поздравя Ваше Преосвещенство за избора и интронизацията на новия Патриарх на Сърбия.

Обединявайки моите молитви заедно с Вашите за упокоение на душата на Вашия покойен Патриарх и моите поздравления за избора на Патриарх Порфирий, оставам

С молитва,

+ Митрополит на Швеция Клеопа

Източник: Ἱερὰ Μητρόπολις Σουηδίας καὶ πᾶσης Σκανδιναυϊας | Grekisk-Ortodoxa Metropolitdömet av Sverige och Skandinavien | Greek Orthodox Metropolis of Sweden and All Scandinavia

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal