Начало » Новини » Светът » Митрополитът на Морфу Неофит отказва да плати глобата от 300 евро заради извършени нарушения по време на празника Богоявление

Митрополитът на Морфу Неофит отказва да плати глобата от 300 евро заради извършени нарушения по време на празника Богоявление

In other languages: GR EN

Автор: Doxologia INFONEWS

Известният с конспиративните си теории и фанатични възгледи Митрополит на Морфу г-н Неофит от Древната Църква на Кипър, заяви, че няма да плати наложената му глоба от 300 евро за отслужването на Божествената Литургия на Богоявление в Евриху в присъствието на много вярващи в пълно нарушение на санитарните правила. Преди празника Митрополит Неофит публично призовава вярващите масово да дойдат на празника. Това представлява нарушение на действащото антиковид законодателство.

От защитата на Митрополита заявяват, че Митрополитът не признава постановлението на министъра. По-специално и според адвоката на Митрополит Неофит, г-н Никос Клиридис, постановлението на министъра на здравеопазването не е закон.

Според адвокат Клиридис всички постановления, издадени от министъра, трябва да бъдат одобрени от парламента, поради това тези актове по своята юридическа същност не са действителни, следователно Митрополит Неофит не е длъжен да плаща акт, който недействителен.

Митрополитът няма да плати глобата от 300 евро, понеже правният съвет, който му даваме е, че този извънсъдебен акт е незаконен“, заяви адвокатът.

Адвокатът на Митрополита ще прибегне до съда, където ще бъдат изяснени всички причини, тъй като според него има явно нарушение на Конституцията на Кипър относно свободата на вероизповеданието, което е застъпено в чл. 18 от нея.

Могат да бъдат наложени ограничителни мерки, но те не могат да накърняват основно право на конституционна защита“, заяви адвокатът.

Накрая той заяви също, че „министърът не може с постановление (указ) да затвори църквите, нито да забрани на гражданите да се движат, освен ако има извънредно положение“.

Сега казусът, след отказа на Митрополита на Морфу да плати наложената му глоба от 300 евро, поема по пътя на правосъдието.

Източник: CyprusTimes.com

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal