Митрополитът на Замбия: Предлагаме 25 март да бъде обявен за Ден, посветен на Гръцката и Замбийската Република

Той казва, че изборът на 25 март за Ден на Републиката отразява голямото значение, което тази дата има за елинизма.

In other languages: GR – EN

Автор: Александър Иванов

Високопреосвещеният Митрополит на Замбия г-н Йоан е изпратил писмо до президента на Република Замбия д-р Едгар Чагва Лунгу по повод 200-годишнината от гръцката революция на 25 март 1821.

Най-напред, Митрополитът предава поздравите и благословението на Негово Божествено Блаженство Александрийския Патриарх г-н г-н Теодор II.

По-нататък в писмото Митрополитът на Замбия отправя предложение за обявяване на датата 25 март като Ден, посветен на Гръцката и Замбийската Република.

Той казва, че изборът на 25 март за Ден на Републиката отразява голямото значение, което тази дата има за елинизма.

2020–2021 е ключова за Република Гърция, тъй като се отбелязва 200-годишнината от основаването на съвременната Гръцка Държава. В същото време това е празнична година за елинизма в Замбия, тъй като отбелязваме и 125-годишнината от гръцкото присъствие в страната и 75 години от основаването на гръцката общност в Лусака“ – добавя той.

Митрополитът на Замбия също така споменава за няколко празнични събития, които ще бъдат организирани от Генералното консулство на Гърция в Лусака, в сътрудничество със Свещената Митрополия на Замбия и с участието на цялата гръцка общност в Замбия.

Накрая той пише: „Гърция и Замбия изградиха силни приятелски връзки, основани на взаимно уважение, споделени ценности и непрекъснат ангажимент за свобода, справедливост и суверенитет.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal