Митрополитът на Австрия поздрави новия Патриарх на Сърбия Порфирий

In other languages: GRDE

Автор: Александър Иванов

Негово Високопреосвещенство Митрополитът на Австрия г-н Арсений поздрави новия Предстоятел на Православната Църква в Сърбия – Негово Блаженство Ипекския (Печ) Архиепископ, Белградско-Карловския Митрополит и Патриарха на Сърбия г-н г-н Порфирий по повод избора и интронизацията му.

Митрополит Арсений похвали духовното развитие и пастирската дейност на Патриарх Порфирий в битността му на Митрополит на Загреб и Любляна.

Патриарх Порфирий винаги е проявявал способност за помирение и изцеление на разделенията.

По-конкретно, Митрополит Арсений подчерта голямото човеколюбие на новия Патриарх, което „не познава граници и деноминации“, но също и неговата богата образованост.

Многоезичието на Патриарха е важно и основно изискване, но също и ценен талант за глобалния диалог и за изграждането на мостове в свят, който е силно разтърсен от пандемията и от многото кризи.

Митрополит Арсений също подчерта, че с радост се надява на благоприятно сътрудничество с Патриарх Порфирий на всеправославно ниво в полза на единството на всички православни християни, но също така и на местно ниво в Австрия.

Високопреосвещеният Митрополит на Австрия пожела на Сръбския Патриарх Порфирий изобилно Божие благословение, подкрепа, мъдрост, сили и успехи в неговите още по-тежки отговорности на Господнята нива.

Източник: Ἱερά Μητρόπολις Αὐστρίας, Ἐξαρχία Οὐγγαρίας καί Μεσευρώπης | Metropolis von Austria, Exarchat von Ungarn und Mitteleuropa

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal