Масови убийства пред Храм в Тигрей, Етиопия

Продължават нападенията в Тигрей, извършвани от правителствата на Етиопия и Еритрея. Гражданите, живеещи в Тигрей – древно царство в крайния север на Етиопия – съобщават за избиването на най-малко 800 тигрейци от съюзническите сили на правителството на Еритрея в Етиопия.

След като телефонните връзки са възстановени, свидетели на масовото клане информират Асошиейтед за случилото се в Тигрей, в църквата „Света Мария“, където са избити стотици невинни хора.

Един от дяконите на църквата, който се свързва с американската медия „Асошиейтед прес“, разказва за „изнасилвания, грабежи“ и „жестоки умишлени масови убийства“.

Друг гостуващ университетски преподавател, Гету Мак, казва пред „Асошиейтед прес“, че еритрейските и етиопските войници „са започнали да убиват хората, които са се прибирали от църквата в домовете си, просто защото са били на улицата. Той споделя:
„Беше ужасно. Почти на всеки ъгъл имаше мъртви тела. Хората плачеха.“

„Асошиейтед прес“ съобщава, че градът започва да мирише на смърт, тъй като телата остават непогребани в продължение на дни. Причината за това е, че правителството на Еритрея отказва да позволи някого да погребва мъртвите. Съобщава се, че хиени започнали да ядат телата на убитите, а свидетели съобщават, че са били ужасени от виенето на хищните животни.

Според „Ню Йорк Таймс“ през 70-те и 80-те години бойците на областта Тигрей са водили война срещу омразния марксистки диктатор на Етиопия. Диктаторът пада през 1991 г., а тигрейците – считани за национални герои – управляват нацията през следващите 30 години.

През 2018 г., след като Абий Ахмед е назначен за премиер на Етиопия, той сваля тигрейските лидери. След това, през ноември 2020 г., напрежението се засилва, когато Абий започва военни удари срещу Тигрей, отбелязвайки началото на жестока война.

Множество агенции за помощ заявиха, че етиопците са изправени пред масов глад, ако някой не се намеси за спиране на войната. Етиопското правителство отрича да е извършило каквито и да било зверства, но ООН казва, че има информация, която доказва обратното. В тази връзка говорител на ООН е заявил: „Получихме достоверна информация за нарушения на международното хуманитарно право и закона за правата на човека от всички страни в конфликта – включително артилерийски удари по населени места, умишлено стрелба по цивилни лица, убийства и масови грабежи.“

Източник: Евангелски вестник


Donate to Doxologia INFONEWS: IBAN BG83STSA93000024673844

 

Follow us on Twitter: @doxologiainews

 

Follow us on Facebook page: @doxologiainfonews

 

Join our Facebook group: @doxologiainfonews.group

 

Follow us on Instagram: @doxologiainfonews

 

Follow us on ВКонтакте: @doxologiainfonews

 

Join our Telegram channel: @doxologiainfonews

 

Subscribe to us on YouTube: @doxologiainfonews


✎ КОМЕНТАРИ • COMMENTS ✎

ПОСЛЕДНИ ПУБЛИКАЦИИ