Марияна Николова от Троянския Монастир: Разработваме маршрути за поклоннически туризъм | СНИМКИ

Работим по създаването на дестинации за поклоннически туризъм, с които ще насърчим посещенията на свети места и обекти като Троянския манастир. По този начин ще насърчим пътуванията през цялата година и ще подпомогнем местните икономики и заетостта през четирите сезона. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на посещението си в Троянския манастир днес. Това съобщиха от Министерството на туризма.

Този туристически продукт е неразработен, но с голям потенциал и именно подобни нишови услуги могат да допринесат за утвърждаването на България като целогодишна туристическа дестинация, заяви вицепремиерът. Тя коментира още, че светата обител е третата по големина у нас и сред най-обичаните дестинации, свързани с религиозни посещения. Всяка година Троянският манастир се посещава от хиляди туристи и има тенденция към непрекъснато увеличаване на туристите тук.

Манастирът е основан към края на 16-и век и пази една от трите чудотворни икони на Богородица Троеручица, която е копие на старата чудотворна икона в Хилендарския манастир. След основаването си се разраства много бързо, а през 18-и век в него започва да функционира и килийно училище. Интересна част от историята на обителта е, че Васил Левски основава тук революционен комитет. Манастирът обаче не участва пряко в Априлското въстание, защото в него са настанени турски части. По време на Руско-турската война монасите и околното население подпомагат отряда на генерал Павел Карцов при прехода на Балкана.

Министърът посети музеят към манастира, в който се пази грамотата на Цариградската патриаршия, с която се дава началото на съществуването на обителта. В него могат да се видят и сведения за пребиваването на Васил Левски. Тя разгледа и Антимовото крило, което е последната възстановена част от манастира със средства от бюджета, отпуснати от кабинета на премиера Бойко Борисов.

В днешния ден православните храмове в страната отбелязват успението на Константин-Кирил Философ, един от създателите на българската азбука.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова провери места за настаняване в община Априлци. По време на работното си посещение тя се увери лично в спазването на противоепидемичните мерки в къщи за гости и хотели в района. Заедно с министъра в проверката участваха инж. Тихомир Кукенски – кмет на община Априлци, и инж. Ваня Събчева, областен управител на Ловеч.

Инспекцията показа, че утвърдените и въведени правила за работа се спазват стриктно, като се прилагат безкомпромисно всички заложени мерки за дейност, наложени заради разпространението на коронавируса, посочи вицепремиерът. Тя бе категорична, че е изключително важно да се прилагат разработените указания за дейност от Министерството на туризма, само така може да се гарантира сигурността на туристите и заетост на местата за настаняване.

За първите 2 месеца от зимния сезон в община Априлци са пренощували над 1100 туристи, като спадът е 29% по данни от ЕСТИ, съобщи министър Николова. И уточни, че най-сериозно е намалението на туристите в хотелите – 84%, а при къщите за гости то е едва 9% за периода декември 2020 г. – януари 2021 г. Къщите за гости са безспорно водещият избор за туристите в община Априлци, като в тях са пренощували 68% от туристите в общината за първите два месеца от зимния сезон. Това прави малко под 800 туристи за двата месеца.

В общината има регистрирани 63 къщи за гости, 38 стаи за гости, 11 малки семейни хотела и 2 хотела с по-висока категория.

Тези данни са поредното доказателство, че пандемията наложи нови тенденции в търсенето на туристически услуги, коментира вицепремиерът. Тя добави, че пътуванията, които предполагат избягване на струпване на много хора на едно място, са предпочитани още от миналото лято и прогнозите са, че това ще се запази през тази и следващите години.

Малко над 11 хил. са пренощувалите туристи в община Априлци през 2020 г. по неокончателни данни, като над 99% от тях са българи. Чуждестранните туристи тук през миналата година са малко и са предимно от Германия, Великобритания, Румъния.

Районът предлага отлични условия за еко- и селски туризъм, посочи още министър Николова. И подчерта, че регионът има голям потенциал за развитие и трябва да се популяризира.

Източник: 24 часа

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal