Крадци разбиха врата на новостроящ се храм в Сливен

Неизвестни лица са проникнали с взлом в новостроящатата се сливенска православна църква „Света Петка Българска “, като са разбили вратата с помощта на „кози крак“, съобщи предстоятелят на храма отец Силвестър Янакиев.

При огледа е установено, че среднощните „богомолци“ са задигнали генератора за ток на строителната фирма, която работи по довършване на помещенията. Обирът е станал след полунощ в събота срещу неделя, сигналът до полицията е бил подаден няколко часа по-късно. Според отец Янакиев криминалистите са намерили отпечатъци, той се надява в най-скоро време обирджиите да бъдат открити и задържани.

„Не е толкова страшно , че е извършена кражба, това стана ежедневие вече. Но самият факт, че някой си позволява да нахлуе с мръсни помисли в Божия дом, е неприятен. За тези хора, ако могат да бъдат наречени така, няма нищо свято, те дори не са се замислили, че църквата се строи вече дванадесета година, че за иззиждането й всеки е давал по нещо мъничко, за да се случи голямото…“, коментира свещеникът.

Ритуалът по полагането на основния камък за градежа на църквата „Света Петка“ бе извършен от сливенския митрополит Йоаникий на 16 юни 2008 година за празника на Свети Дух, първоначалният проект предвиждаше подкуполното пространство да бъде с огромните размери от над 800 кв м при 19 метра височина.

Впоследствие размерите бяха редуцирани, средствата са основно от дарения, митрополията е осигурила първоначално 50 000 лв, в последствие от републиканския бюджет по нареждане на премиера Борисов са били отпуснати още 20 000 лв.

Два, специално изработени в Украйна от метал кръста с размери 2,5х1,5 м е дарил митрополит Йоаникий. Единият вече е монтиран на купола. За завършване на грубите строителни работи и отпочване на вътрешната украса са необходими около 50 000 лв, пресмята председателят на църковното настоятелство и напомня, че това ще първата нова черква в Сливен от далечната 1896-а, когато е осветена църквата „Света Богородица“.

Източник: Монитор

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal