Климент Йорданов с остър и справедлив коментар относно рекламната кампания за канонизиране на Неврокопския Митрополит Борис

Автор: Doxologia INFONEWS

От Doxologia INFONEWS препубликуваме острия и справедлив коментар на г-н Климент Йорданов по отношение на статията на Doxologia INFONEWS „Как Българската Патриаршия иска да наложи изкуствена почит към Неврокопския Митрополит Борис. Противоречиви изявления на Неврокопския Митрополит Серафим | VIDEO“.

Коментарът е публикуван на страницата на потребителя във Facebook.

ВЕЛИКОЛЕПНА СТАТИЯ!

Моите най-искрени поздравления за похвалния труд и адмирация за проявената добросъвестна християнска критичност по конкретния въпрос!

Многократно съм огласявал свръх критични забележки към левитите, списващи този сайт. Не споделям много от техните виждания и начин на изразяване, но само човек със жигосана съвест може да не оцени онова, което е душеспасително в контекста на църковната Христоцентричност.

Недоволните богослови би трябвало да имат предвид, че Църквата има определени критерии за канонизация, които се изучават в семинарията. Изглежда, че академистите нямат нивото на последния семинарист.

Надалите вой срещу статията би трябвало да посипят главите си обилно с пепел и да се засрамят, ако имат реална християнска добросъвестност, че освен площадният шум, никой от т.н. „канонични“ герои на нашето време не е написал приличен биографичен труд, който да послужи за евентуално житие.

Това свидетелства, че рекламната кампания за канонизация си е изкуствена работа. Шумотевицата около дядо Борис е отскоро. В миналото една „ясновидка“ баба Бона Велинова, която сънуваше за разрушени манастири беше по-почитана отколкото дядо Борис.

В Неврокопска епархия се намериха свещеници, които поискаха канонизация на Вангелия Гущерова преди някой да е заговорил за дядо Борис. Това показва колко ненормална е родната ни църковност, която става все по-чужда на християнството.

Българските старостилни киприанити под водителството на „митрополит“ Фотий (Росен) Сиромахов) канонизираха митрополит Борис и издадоха солидна книга под авторството на иеромонах Виктор Тодоров и Светлана Мухова.

Ако е чак толкова голям светец дядо Борис, защо не се намери нито един богослов способен да напише прилична книга преди старостилците?

Сам по себе си този факт не е ли ПОЗОР за цялата БПЦ-БП и всички богословски факултети?

Медийните брътвежи и виртуални надприказвания не могат да бъдат солидна процедура за канонизация на човек, чиято биография и трагична смърт не се вграждат в досегашните изисквания за православна канонизация.

Митрополит Борис е бил ревностен и авторитетен архиерей. Може и да е водил благочестив и дори аскетичен живот, но биографията му не отговаря по нищо на класическите изисквания на Православната църква за канонизация.

Неговото духовно чедо, покойният Проватски епископ Антоний разказваше с подчертано благоговение за стареца си и по-скоро за политическото му убийство, но никога не го е превъзнасял като светец.

Църковността ни изпада в суеверно кощунство.

Малцина знаят защо се кръщават, в какво вярват и какво пише в Евангелието, а съвремието ни търси нови и нови светии вместо да почита Христа Спасителя.

Писано е, „дивен Бог во святых своих“ (Пс 67:36), но е кощунство да търсим какви ли не фиктивни светци за изкуствени тържества, вместо да усвоим вероучението в Троичния Бог и Сотирологията.

Да допуснем, че дядо Борис е светец пред Бога. Какво ще ни ползва това, ако не познаваме Бога и не живеем в светлината на евангелието или по Божиите закони?!

С какво евентуалната канонизация на дядо Борис ще допринесе за душеспасението на свещопалците и на богословстващите не толкова за слава Божия, а своя реклама?

Някой духовник мисли ли въобще за душеспасение и кой богослов се е захванал да благовести душеспасение в светлината на Евангелието? Укоренилото се требничарство е свидетелство, че никой не го е грижа за душеспасението на който и да било.

Струва ми се, че почитането на даден светец задължава почитателите да изучат житието му, всячески да следват заветите му и да подражават на духовния подвиг на светеца. Ако това го няма в живота ни, значи сме лицемери, а църковното лицемерие става втора природа на играещите на християни, било то ерудити или усърдни в свещопаленето.

Църковността, ставаща тълпа, няма навик да прочете Господнята молитва преди трапезата, а ще хукне да пали свещи и да целува иконата на новия светец в очакване на чудо. С какво очакване ще са дипломираните богослови? Кое от биографията на дядо Борис ще приложат в светителското си служение владиците?

Ще дръзна да укажа на един пример, свидетелстващ за църковно лицемерие – канонизацията на Богучарския Архиепископ Серафим Соболев.

Колко са онези от тълпата, мислещи се за благочестиви християни, които знаят в какво се състои подвигът на св. Серафим Соболев?

Колко са наперените богослови, които са прочели богословските му трудове и борба срещу прот. Сергий Булгаков за т. н. „София Божия“ или трудът му, с който светителят обвинява митрополит Антоний Храповицки в ерес?

Има ли един богослов, способен да направи разбор на тези два негови труда поне?

Кой от църковните лицемери, играещи на благочестиви християни спазва нещо от учението или заветите на св. Серафим Соболев?

Той е бил против новия календарен стил и против икуменизма.

Когато новостилци прославят върл старостилец, става същинско карнавално събитие.

Това е тя нашата реална църковност.

Голямо надприказване за едно голямо нищо.

Чест прави на автора на статията, че напомня на Неврокопския митрополит Серафим проблема с вещеролатрията в епархията му и е срамно, че той с двете си висши образования се оказа неспособен да се пребори с проблема, свързан с Вангелия Гущерова.

Днешното усилно време на смърт и последно от последните времена ни задължава да изтрезнеем и да започнем да скъпим всеки ден, който ни е подарен, раждайки се свише.

Докато се надприказваме с канонизацията, ще забравим, че ни предстои среща с Бога във вечността и отговор доколко сме били евангелски християни и оправдали кръщението.

Вижте и статията „За канонизациите на Епископ Софроний, отец Паисий и Васил Левски“.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal