Начало » Новини » Мнения » Киевският Митрополит Епифаний: Настояваме за засилване на санкциите срещу страната агресор Русия

Киевският Митрополит Епифаний: Настояваме за засилване на санкциите срещу страната агресор Русия

In other languages: UKR

Автор: Александър Иванов

На 09 февруари 2021 Негово Блаженство Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Република Франция в Украйна г-н Етиен дьо Понсен, както и с негови сътрудници. Това съобщава пресслужбата на Православната Църква на Украйна.

Негово Блаженство информира многоуважаемите гости за развитието на Православната Църква на Украйна, за признаването на автокефалията от другите Предстоятели, за дейността на Всеукраинския съвет на църквите и религиозните организации и за историята на Златовърхия Монастир на Свети Архангел Михаил в Киев.

Също така по време на разговора бяха обменени мнения по редица актуални въпроси. Стана въпрос за необявената война на Русия срещу Украйна, както и за положението на енориите на ПЦУ във временно окупирания Крим и в някои райони на Донбас.

Негово Блаженство подчерта необходимостта от продължаване и засилване на санкциите срещу страната агресор Русия.

Освен това, бяха обсъдени възможности за сътрудничество в хуманитарната сфера, благотворителната дейност и борбата с домашното насилие.

Г-н Посланикът попита Предстоятеля на ПЦУ за позицията му относно ратифицирането на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (наричана още Истанбулска конвенция).

В отговор, Митрополит Епифаний отбеляза:

Ние се стремим да бъдем част от европейската цивилизация, но има неща, които украинските религиозни общности и обществото като цяло не могат да приемат. Що се отнася до борбата за равни права на жените и мъжете, за правото на живот или защита от домашно насилие – ние искрено подкрепяме тези принципи. Но не приемаме и не одобряваме очевидно идеологически мотивираното тълкуване на термина „gender“, съдържащо се в Конвенцията не като мъж или жена, а като лично убеждение.

В края на разговора, Негово Блаженство Киевският Митрополит Епифаний благодари на гостите за посещението и за подкрепата към Украинската държава. „Благодарни сме на Франция за постоянната подкрепа по отношение на териториалната цялост на Украйна. Убеден съм, че с помощта на такива приятели, в крайна сметка ще постигнем пълноправно членство в европейската общност.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal