Киевският Митрополит Епифаний издигна Архиепископа на Донецк и Мариупол Сергий в Митрополит

In other languages: UKR

Автор: Doxologia INFONEWS

Негово Блаженство Митрополитът на Киев и на цяла Украйна г-н г-н Епифаний днес на своя рожден ден и втората годишнина от интронизирането му на Киевската катедра издигна (повиши) Архиепископа на Донецк и Мариупол г-н Сергий (Горобцов) в Митрополит.

Това съобщи самият Митрополит Епифаний по време на тържествата по случай втората годинишнина от интронизирането му като Предстоятел на Православната Църква на Украйна, които се проведоха в Златовърхия Катедрален Храм на Свети Архангел Михаил в Киев.

След края на Литургията, Негово Блаженство Митрополит Епифаний заяви, че иска да уважи и почете един от Епископите на Православната Църква на Украйна за неговата безкористна работа.

Като се има предвид дългото архипастирско служение в полза на поместната Православна Църква на Украйна, всеотдайната саможертвена работа при изключително тежки условия (Донецк и Мариупол са окупирани от руския агресор – Бел. авт.), давайки личен пример на милосърдие и благодеятелност, издигам Архиепископа на Донецк и Мариупол г-н Сергий в Митрополит. Аксиос (Достоен – Бел. авт.)“, заяви Митрополит Епифаний.

Той пожела на Митрополит Сергий неговата мечта да се върне в окупиран Донецк да се сбъдне възможно най-скоро. „За да можем да се съберем там заедно и да отпразнуваме нашата обща победа. Победата определено ще бъде наша. Ще победим агресора“, заяви Негово Блаженство.

Митрополитът на Донецк и Мариупол г-н Сергий (Горобцов) е председател на Синодалния отдел за социално подпомагане и благотворителност.

Източник: Релігійна правда

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal