Епархийският Синод на Архиепископията на Америка: Епископът на Мидия Апостол ще отговаря за Митрополията на Ню Джърси – Архим. Атинагорас Зилиаскопулос е новият Главен секретар на Синода

In other languages: GR – EN 

Превод: Йордан Георгиев

Днес на 03 февруари 2021 г., Свещеният Епархийски Синод на Свещената Архиепископия на Америка бе свикан от Негово Високопреосвещенство Архиепископът на Америка г-н Елпидофор за редовно заседание чрез видеоконферентна връзка за да разгледа актуалните въпроси, свързани с живота на Църквата.

След обичайния обмен на пожелания по случай Новата година, от Синода подчертаха значението на настоящото си заседание, което представлява 100-то такова заседание от създаването на институцията на Епархийския Синод на Архиепископията на Америка. Освен това, Архиепископ Елпидофор и всички Йерарси изразиха своята благодарност към Майката Църква, Вселенската Патриаршия за голямото ѝ доверие и благословия, които тя оказва на своите чеда в Америка.

Наред с другите неща:

а) Беше прочетено благодарствено писмо от Негово Високопреосвещенство Митрополитът на Бейрут г-н Илия, в което се изказва неговата благодарност към Свещената Архиепископия за финансовата подкрепа, предоставена на всички засегнати от неотдавнашната експлозия в пристанището на Бейрут.

б) След съответния призив на Високопреосвещения Митрополит на Корея г-н Амвросий, но и по настояване на Архиепископа, дамите от Благотворителното братство на Свещената Архиепископия решиха да подкрепят финансово богоугодното мисионерско дело на този достоен Архиерей на Вселенската Патриаршия.

в) Архиепископът, в качеството си на Патриаршески Епитроп (за Митрополията на Ню Джърси – Бел. прев.), обяви, че приема доброволната оставка на Високопреподобния Архимандрит г-н Констандинос Моралис от заеманата от него позиция на Протосингел на Свещената Митрополия на Ню Джърси. След това Негово Високопреосвещенство назначи Преосвещеният Епископ на Мидия г-н Апостол да отговаря за литургичните и пастирските нужди в Епархията, поради което той съвсем скоро ще се премести във Филаделфия

и

г) След предложението на Архиепископа беше единодушно решено, че Високопреподобният Архимандрит Атинагорас Зилиаскопулос, Архимандрит на Вселенския Престол, ще бъде назначен да заема освободената длъжност – Главен секретар на Свещения Епархийски Синод.

От Главния секретариат на Свещения Епархийски Синод

Източник: Ἱερὰ Ἀρχιεπισκοπὴ Ἀμερικῆς | Greek Orthodox Archdiocese of America


Биография на Архимандрит Атинагорас Зилиаскопулос

Архимандрит Атинагорас (в света Христос) Зилиаскопулос е роден през 1970 г. в Ройтлинген, Германия, но израства в Гърция и Германия. На млада възраст приема монашеския живот в Атон и се научава да живее живот, отдаден на Христос и Църквата. Той е ръкоположен за дякон през 1997 г., а за презвитер през 1998 г. от Негово Високопреосвещенство Митрополита на Германия г-н Августин. През 1999 г. той е издигнат в чин Архимандрит на Вселенската Патриаршия по предложение на Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх г-н г-н Вартоломей.

Повече от двадесет години Архимандрит Атинагорас служи като енорийски свещеник, започвайки от Свещената Митрополия на Германия с назначения в различни енории из страната. Той е назначен за Архиерейски наместник на Митрополията на две провинции в Германия. Член е на делегацията на Вселенската Патриаршия за вселенски богословски диалог. В Германия той е бил член на Вселенския и междурелигиозен съвет, председател на Междурелигиозния съвет на религиите и председател на една от Асамблеите за православно духовенство. Той е бил чест лектор в университети, държавни училища, междурелигиозни групи, културни асоциации, изнасяйки беседи и лекции относно православното богословие, живот и духовност.

Архимандрит Атинагорас изгради първия православен параклис на Светите Архангели Михаил и Гавриил на международното летище във Франкфурт, както и денонощна гореща телефонна линия при православни кризи. Той е основател на първия гръцки православен младежки лагер в Германия. Оглавява архитектурния реставрационен ремонт на сграда на църква от XV век, построява църква и читалище от нищото, както и много други нужни инициативи за православния живот в Германия.

През 2017 г. Архимандрит Атинагорас се преместа в Торонто по покана на Негово Високопреосвещенство Архиепископът на Канада г-н Сотир, за да служи като декан на Патриаршеската богословска академия в Торонто и директор на кабинета на Свещената Архиепископия на Канада. През 2019 г. той се прехвърля в Съединените американски щати по молба на Негово Високопреосвещенство Архиепископът на Америка г-н Елпидофор, за да предложи своето служение на Свещената Богословска школа на Честния Кръст и на Гръцкия колеж в Бостън.

Образование и квалификации

Архимандрит Атинагорас е бакалавър по немски език и филология, бакалавър по изкуства, бакалавър по богословие, магистър по богословие и доктор по богословие на Аристотелския университет в Солун, Гърция. През 2006 г. завършва магистратура по догматическо богословие, а през 2012 г. докторантура по богословие с „отличен“ отново в Богословския факултет на Аристотелския университет. Освен това е посещавал часове по педагогика, немска литература, римокатолическа и протестантска теология, юдаизъм, ислямски изследвания и сравнителни религиозни изследвания в университета „Йохан Волфганг Гьоте” във Франкфурт, Германия.

Архимандрит Атинагорас владее отлично гръцки, немски и английски език. Той има основни познания по турски език и елементарни познания по латински, френски и класически арабски език.

Източник:  Ἱερὰ Ἀρχιεπισκοπὴ Ἀμερικῆς | Greek Orthodox Archdiocese of America

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal