Начало » Новини » Светът » ЕКСКЛУЗИВНО: За нов Сръбски Патриарх беше избран Загребско-Люблянският Митрополит д-р Порфирий (Перич) | VIDEO

ЕКСКЛУЗИВНО: За нов Сръбски Патриарх беше избран Загребско-Люблянският Митрополит д-р Порфирий (Перич) | VIDEO

In other languages: SRBGRENUKRGEORORUSMKFRDEIT PL SK

Автор: Doxologia INFONEWS

Днес на 18 февруари 2021 Свещеният Архиерейски Синод на Сръбската Патриаршия се събра на заседание в Свещения Катедрален Храм на Свети Сава Сръбски в Белград.

Заседанието беше свикано по повод избора на нов Патриарх на Сърбия, след като на 20 ноември 2020 Патриарх Ириней почина от коронавирус.

Заседанието беше председателствано от Преосвещения Сремски Епископ г-н Василий (Вадич), тъй като  Шабачкият Епископ г-н Лаврентий (Трифунович) бе хоспитализиран в болница вчера сутринта.

Новият 46-ти Сръбски Патриарх беше избран измежду 30 Архиереи, които имат най-малко пет години епархийско служение.

Право на глас имаха 39 Архиереи, колкото са членовете на Архиерейския Синод.

Те гласуваха помежду си като избраха трима измежду тях:

  • Епископ Бачки г-н Ириней (Булович)
  • Митрополит Загребско-Люблянски г-н Порфирий (Перич)
  • Епископ на Баня Лука г-н Ефрем (Милутинович)

След това техните имена бяха поставени в плик върху Светото Евангелие. Листчето с името на новия Патриарх беше извадено от монах – Архимандрит Матей от Свещената Браничевска Епархия.

На листчето беше изписано името на Загребско-Люблянския Митрополит д-р Порфирий (Перич).

И така, Загребско-Люблянският Митрополит д-р Порфирий (Перич) стана 46-ят Патриарх на Сърбия.


Според комюникето на Сръбската Патриаршия, новият Сръбски Патриарх г-н г-н Порфирий (Перич) е роден на 22 юли 1961 в град Бечей, в автономната област Войводина, Сърбия.

Приема монашество в Монастира Високи Дечани през 1985. На следващата година завършва Православния Богословски факултет в Белград, от 1986 до 1990 специализира в Богословския факултет в Атина. След завръщането си в Сърбия става Игумен на Монастира на Светите Архангели в Ковил. Като Игумен той привлича много млади хора, интелектуалци, хора на изкуството, музиканти, които ръководи в Православната вяра. Създава център за лечение на наркозависими „Земя на живите“, който е признат за най-успешния проект за лечение на наркомания в Сърбия. През 1999 става Викарен Епископ на Бачка Епархия. През 2004 защитава докторат в Богословския факултет в Белград върху творенията на Свети Йоан Златоуст. Наследява известния учен Владета Йеротич на катедрата по Пастирско богословие във факултета, като неговите лекции събират не само студенти богослови, но и много от другите факултети. Основател е на гражданско сдружение за ресоциализация на пострадали от деструктивни култове и секти. Член е на Националния съвет по радио и телевизия в Сърбия, а от 2008 е негов председател, като защитава интересите на всички граждани, независимо от политическите им възгледи. Има ключов принос за стартирането на радио и телевизионни предавания на религиозна тематика. От 2010 Свещеният Синод му възлага организацията на църковната мисия в армията, като той регулира статута на военните свещеници, въвежда редовно богослужение във военните Параклиси. Интронизиран е за Митрополит на Загреб и Любляна през 2014.

Владее гръцки, английски, немски, руски, а стилът му на общуване винаги е адаптиран спрямо събеседниците му.

Честит нов Патриарх на Сърбия!

Негово Блаженство Сръбският Патриарх г-н г-н Порфирий е балансиран Епископ. В тази битка Москва и нейните агенти загубиха.

ΑΞΙΟΣ! ДОСТОЕН! AXIOS!

От Doxologia INFONEWS се надяваме, че новият Патриарх няма да позволи да бъде зависим от Московската Патриаршия, разпространяваща еклисиологична ерес и пропаганда срещу личността на Вселенския Патриарх и Майката Църква, създавайки разделения и конфликти в Православната Католическа Църква.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal