ЕКСКЛУЗИВНО: В Бачковския Монастир ще отвори врати социален дом за монаси и свещеници, пръв и единствен към момента за цялата Православна Църква в България

Автор: Александър Иванов

В Бачковския Монастир ще отвори врати социален дом за възрастни и социално слаби монаси и свещеници, каза пред БТА Игуменът на Монастира Велички Епископ г-н Сионий. С това ще бъде възстановен закритият в края на 40-те години на миналия век дом за сираци от войните.

По думите му той няма да бъде в същия вид, тъй като „Правителството вече си има социално министерство, което полага грижи за тези хора, но ще предложи храна и подслон на хора, свързани с Църквата – възрастни монаси и свещеници, които по някаква причина са останали без близки“.

Те обаче няма да бъдат оставени затворени в дома, а според възможностите си ще участват в живота на Монастира и ще бъдат част от монашеското братство. Домът ще разполага с 15 монашески килии за по двама души, които ще могат да приютят общо 30 души. Стаите ще бъдат ремонтирани и пригодени за възрастните хора със средства от проект, с който Монастирът кандидатства пред ОП „Региони в растеж“ и който е на обща стойност около 4 милиона лева.

Всички Монастири в миналото са развивали социална дейност, като са предлагали подслон и храна на сираци от войните, припомня Епископ Сионий. Момичетата били настанявани в девическите Монастири, а за момчетата се грижели в мъжките, като някои от децата след време оставали да живеят в Свещените Обители и приемали монашество. Църквата е имала и специално отношение към душевноболните хора, като във всеки регион е имал по един Монастир, в който са се грижели за тях.

В Православната Църква в България това ще бъде първият и единствен към момента дом за социално слаби духовници, и той е нужен на Църквата, за да приюти болни и самотни свещеници, за които няма кой да се погрижи.

DONATE TO DOXOLOGIA INFONEWS

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46 BPBI 8898 4030 6876 01

or through PayPal