Начало » Новини » Светът » В Международния ден на човешкото братство, Световният съвет на църквите призовава да се обединим в нашето споделено човечество | VIDEO

В Международния ден на човешкото братство, Световният съвет на църквите призовава да се обединим в нашето споделено човечество | VIDEO

Автор: Александър Иванов

Световният съвет на църквите отбеляза Международния ден на човешкото братство на 04 февруари 2021, подчертавайки значението и стойността на единството в нашето едно човешко семейство. Това съобщава пресслужбата на Световния съвет на църквите.

Междурелигиозният и междукултурен диалог е от ключово значение за премахването на бариерите между различните общности“ – каза в.и.д. генерален секретар на Световния съвет на църквите Негово Всеблагоговейнство проф. д-р Протойерей Йоан Саука. „Нека използваме тази възможност, за да пробием повече стени, да протегнем ръка един към друг и да се обединим в нашето споделено човечество.

Отец Йоан Саука говори по време на панелна дискусия в първото издание на Международната среща на върха на човешкото братство, организирана от Министерството на толерантността и съжителството на Обединените арабски емирства, на тема „Човешко братство в съвместна работа за постигане на по-добро бъдеще“.

Срещата на върха събра глобални лидери, за да обсъдят политики за борба с екстремизма и инициативи, предприети за насърчаване на човешкото братство. Срещата има за цел постигане на световен мир.

Саука разсъждава върху темата „Как човешките ценности помагат за елиминирането на расизма сред обществата“, като говори за това как нарастващият морал и почтеност могат да помогнат да се проправи път към премахване на расизма и дискриминацията.

В целия свят въпросът за расизма е реалност“ – каза той. „Идентифицирахме задълбочено значението на проблема и решихме да се изправим пред него и да го разрешим … идентифицирането на проблема е първата стъпка по правилния път.

Отец Йоан Саука призова всички хора да се обединят за бъдещето на човечеството. „Не е възможно да бъдеш вярващ член на религиозна общност, която не зачита общочовешките ценности“ – каза той. „Расизмът, ксенофобията, дискриминацията са несъвместими с нашата вяра.

Той добави, че осъзнаването, че наистина сме едно семейство, братя и сестри, принадлежащи към едно човечество, е най-голямото откритие за страданието на пандемията от COVID-19. „Трябва да настояваме за единство от теологическа и духовна перспектива.

Отец Йоан Саука също така записа поздрав до Висшия комитет за човешкото братство за установяването на Международния ден на човешкото братство. „Учредяването на 04 февруари като Международен ден на човешкото братство от Генералната асамблея на ООН, потвърждава значението на единството между всички човешки същества с тяхното многообразие и различия“ – каза той. „Това също така подчертава универсалността на човешките права, които са единодушно приети от нашите религиозни институции и институции за правата на човека.

Инициативата за учредяване на Международен ден на човешкото братство беше ръководена от Висшия комитет за човешкото братство, в който членува и в.и.д. генерален секретар на Световния съвет на църквите Негово Всеблагоговейнство проф. д-р Протойерей Йоан Саука, заедно с Ал-Азхар, Ватикана и други световни религиозни и културни фигури и институции.

Отец Йоан Саука също се присъедини към други лидери на религиозни и граждански организации в призива за междурелигиозен и междукултурен диалог, потвърждавайки, че толерантността, плуралистичната традиция, взаимното уважение и многообразието от религии и вярвания насърчават човешкото братство.

Support Doxologia Infonews to continue receiving quality church, religious news

Donate to Doxologia Infonews. Your support is invaluable to us. Thank you!

BANK: Eurobank Bulgaria AD (Postbank)

IBAN: BG46BPBI88984030687601

or through PayPal